Arşiţa stiri: 151
Jocurile Olimpice stiri: 122
Transnistria stiri: 1453

Legislația privind activitatea teatral-concertistică va fi modernizată

13 iun. 17:15   Societate
3126 0

Legislația privind activitatea teatral-concertistică va fi modernizată.

Proiectul de lege care prevede modificarea Legii cu privire la teatre, circuri și organizații concertistice a fost susținut în prima lectură de 55 de deputați.

Respectiva lege a fost elaborată cu circa 20 de ani în urmă și conține norme contradictorii și învechite, care nu mai corespund realităților din domeniul artelor spectacolului. Modificările propuse urmăresc îndepărtarea lacunelor rezultate din ineficiența managementului instituțiilor teatrale, reflectate în numărul scăzut de montări noi, calitatea precară a performanței artistice și numărul redus de spectatori.

Principalele modificări vizează clasificarea și repartizarea pe categorii a teatrelor, circurilor și organizațiilor concertistice, dar și modalitatea de finanțare a acestora. De asemenea, au fost introduse modificări privind numirea în funcție a directorului teatrelor, circurilor și organizațiilor concertistice. Directorul va fi desemnat de către fondator prin concurs public, pe un termen de 5 ani. La etapa desfășurării concursului, candidații urmează să prezinte proiectul managerial pe care și-l asumă, în scopul asigurării unui management eficient în corespundere cu obiectivele strategice ale organizației de cultură. Performanța directorilor va fi evaluată anual, în baza proiectului managerial prezentat în cadrul concursului.

Proiectul de lege prevede și reglementarea condițiilor de angajare a directorului artistic, economic și adjunct, prin coordonarea cu fondatorul instituției. De asemenea, teatrele, circurile și organizațiile concertistice vor constitui un Consiliu artistic, format din cel puțin 7 membri, confirmați de către fondator.


Legea urmează a fi completată cu noțiuni noi, precum „activitate teatral-concertistică”, „organizație concertistică”, „proiect managerial”, „contract de management al instituției”. Vor fi ajustate și noțiunile de „teatru”, „circ” și „organizație concertistică”.

Proiectul de lege, elaborat de Ministerul Culturii, va fi propus spre examinare în plenul Parlamentului pentru a doua lectură.

0
0
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?