X 
Jocurile Olimpice stiri: 117
Transnistria stiri: 1453

Modificări legislative în domeniul valorificării surselor de energie regenerabilă

14 iun. 16:15   Economie
2731 0

Parlamentul a votat, în prima lectură, un proiect de lege care conține modificări ale legislației în domeniul valorificării surselor de energie regenerabilă.

Propunerile au drept scop îmbunătățirea unor mecanisme identificate în contextul aplicării cadrului normativ actual.

Astfel, se propune ca Ministerul Energiei să aibă competența de monitorizare a îndeplinirii de către producătorii eligibili mari a obligațiilor stabilite în Regulamentul privind desfășurarea licitațiilor pentru oferirea statutului de producător eligibil mare. În prezent, în legislație, monitorizarea obligațiilor producătorului eligibil mare în perioada ulterioară desfășurării licitațiilor nu este atribuită direct unei entități.

De asemenea, se propune ca solicitanții avizelor de racordare să nu mai fie obligați să prezinte o garanție de bună execuție pentru unitățile de generare din surse regenerabile ce depășesc capacitatea de 200 de kW. În așa fel, se urmărește accelerarea tranziției energetice și dezvoltarea acestui sector.

O altă prevedere a proiectului prevede ca cei care produc energie electrică regenerabilă pentru propriul consum să poată beneficia de facturarea netă și pentru centralele electrice amplasate în afara locului de consum. De acest lucru vor beneficia, de exemplu, autoritățile publice locale, care au mai multe locuri de consum, cum ar fi sistemul de iluminat public stradal, clădirea Primăriei, casa de cultură, grădinița etc. În prezent, este imposibil ca o primărie să construiască și să opereze o singură centrală electrică capabilă să acopere consumul de energie electrică pentru toate locurile de consum deținute. Proiectul de lege a fost elaborat de deputații din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate” Mariana Cușnir, Ion Babici, Veronica Briceag, Viorel Barda, Ina Coșeru și Iulia Dascălu. Inițiativa legislativă a fost votată, în prima lectură, de 57 de deputați și va fi propusă spre adoptare în a doua lectură în plenul Parlamentului.

2
0
1
1
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?