X 
Arşiţa stiri: 180
Jocurile Olimpice stiri: 134
Transnistria stiri: 1412

Cum va fi aprobată lista produselor și substanțelor permise pentru utilizare în producția ecologică

14 iun. 16:44   Societate
3680 0

Lista produselor și substanțelor permise pentru utilizare în producția ecologică va fi aprobată de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. Un PROIECT de lege care prevede acest lucru a fost votat în prima lectură de 57 de deputați.

Inițiativa legislativă aparține președintelui Comisiei agricultură și industrie alimentară, Alexandr Trubca, iar modificările propuse au drept scop simplificarea procedurilor de modificare ulterioară a actului normativ național. Pînă în prezent, lista produselor și substanțelor permise pentru utilizare în producția ecologică era aprobată prin Hotărîre de Guvern, care trebuia modificată anual, conform amendamentelor regulamentelor UE. Respectiv, se propune ca lista aprobată prin ordinul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare va fi modificat anual, pentru a transpune amendamentele efectuate în actul UE.

Documentul mai propune o perioadă de tranziție atît pentru operatorii ecologici, cît și pentru organismele de control pentru a se conforma cerințelor prevăzute în Legea privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice, adoptată în 2023, precum și prevederilor din actele normative de punere în aplicare a acesteia. Astfel, operatorii ecologici vor iniția procedurile de conformare la cerințele Legii 237/2023 începînd cu 1 ianuarie 2025 și, pentru culturile de toamnă, începînd cu toamna anului 2024.

Proiectul de modificare a Legii privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice a va fi supusă examinării în a doua lectură în plenul Parlamentului.

0
0
1
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав