Judecător de instrucție anulează un act al procuraturii pe un caz de corupție

26 iul. 10:20   Societate
2376 0

Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana a anulat ordonanța procurorului ierarhic superior privind reluarea urmăririi penale în privința Pretorului sectorului Ciocana și fostului șef adjunct al Inspectoratului de Poliție Ciocana, în pofida faptului că dosarul penal se află pe rolul instanței de judecată. Astfel de decizie are ca efect încetarea dosarului, dar Procuratura Anticorupție (PA) va contesta încheierea la Curtea de Apel.

Urmărirea penală în prezenta cauză a fost începută la 23 noiembrie 2020 de Centrul Național Anticorupție, în temeiul unei bănuieli rezonabile de comitere a infracțiunii de corupere pasivă, notează Noi.md.

"Potrivit probatoriului, în perioada aprilie-noiembrie 2020, pretorul sectorului Ciocana, avînd o înțelegere prealabilă cu şeful adjunct al Inspectoratului de Poliţie Ciocana al mun. Chișinău (IP Ciocana), prin intermediul unui ofițer superior de investigații al IP Ciocana, cît şi a altor persoane, au pregătit o schemă de pretindere şi primire de la agenți economici mijloace bănești, ce nu li se cuvin, în sume cuprinse între 5000-10000 lei, pentru a facilita avizarea şi eliberarea actelor ce permit desfășurarea activității teraselor de vară, cît şi a comerțului ambulant stradal pe domeniul public sau privat al mun. Chişinău.

Prin ordonanța din 22 septembrie 2021, s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală a numiților, cu clasarea procesului pe motiv că fapta nu întrunește elementele infracțiunii.

Ulterior, prin ordonanța procurorului ierarhic superior din 31 mai 2022, în ordine de contestare, s-a dispus reluarea urmăririi penală pe motiv că ordonanța din 22 septembrie 2021, este una neîntemeiată, fiind afectată de un viciu fundamental. Ordonanța respectivă a fost contestată de partea apărării", se arată în comunicatul Procuraturii Generale.


La 17 iunie 2022, cauza penală a fost expediată cu rechizitoriu în instanța de judecată, pentru examinare în fond, unde se află la moment. În pofida acestuia fapt, la 20 iulie 2023, judecătorul de instrucție din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana a decis anularea ordonanței de reluare a urmăririi penale din 31 mai 2022, fapt ce poate duce la încetarea procesului penal din instanța de judecată.

Procuratura Anticorupție va contesta cu recurs încheierea, fiind considerată neîntemeiată.

1
0
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?