X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Iulian Groza: "La nivelul Guvernului, una dintre problemele importante este cea a resurselor umane"

20 dec. 2023,, 05:00   Societate
2589 0

În Republica Moldova va fi creată o structură specială care va monitoriza armonizarea actualei legislații moldovenești cu standardele europene și progresul reformelor în țară.

Despre acest lucru a vorbit Iulian Groza, director executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), expert în politică externă, politică europeană și administrație publică, fost viceministru de Externe al Republicii Moldova, în cadrul emisiunii "Без галстуков" cu Alexandr Stahurski de la postul de televiziune N4, transmite Noi.md.

El a reamintit că, în esență, acest proces a fost deja demarat, deoarece guvernul a decis să înființeze grupuri de negocieri la sfîrșitul anului trecut.

"Au înființat 35 de grupuri de negociere pentru fiecare capitol al viitorului acord de aderare. Aceste grupuri includ reprezentanți ai ministerelor, ai agențiilor statului nostru. Iar structura internă de coordonare corespunde, în principiu, metodologiei de extindere a Uniunii Europene. Există capitole. Adică, există grupuri pentru fiecare capitol și există grupuri de negociere. Iar la nivel național vor fi șase clustere, adică șase astfel de grupuri interguvernamentale care coordonează capitolele pentru negocieri și tot procesul la această etapă este coordonat de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, care este responsabil de politica de integrare europeană împreună cu Cancelaria de Stat a Guvernului Republicii Moldova, pentru că Cancelaria de Stat este responsabilă de toate procesele de planificare strategică și de coordonare a politicilor la nivel guvernamental și au mecanisme pentru asta", a spus Iulian Groza.

Potrivit acestuia, în prezent, structura acestei coordonări la nivel național este legată. Adică, MAEIE conduce acest proces, viceprim-ministrul pentru afaceri externe și integrare europeană conduce și este responsabil de acest proces și lucrează împreună cu Cancelaria de Stat a guvernului.


Directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene a declarat că guvernul a decis să mărească reprezentarea în cadrul grupurilor și a invitat reprezentanți ai societății civile, sindicatelor și patronatelor să participe la acest proces, să se alăture grupurilor și să lucreze împreună cu ministerele de profil la procesul de negocieri și coordonare la nivel național.

"Acest lucru este important pentru că, pe de o parte, confirmă deschiderea guvernului și, pe de altă parte, este un fel de element de susținere a resurselor. Știm că la nivelul guvernului din țara noastră una dintre problemele importante este cea a resurselor umane, a experților. Și în felul acesta se creează un proces în care reprezentanții societății vor fi implicați mai mult în procesele de negociere, și așa a fost și în țările din Balcanii de Vest, Albania, Serbia, Macedonia de Nord, care au deschis grupuri pentru participarea societății civile", a subliniat Iulian Groza.

Vă reamintim că portalul de știri Noi.md realizează un nou sondaj de opinie și vă îndeamnă să răspundeți la următoarea întrebare:

Ce părere aveți despre începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană?

  • Este un pas pozitiv pentru viitorul țării;
  • Sunt sceptic, nu sînt sigur că va fi favorabil pentru Moldova;
  • Prefer ca Moldova să rămînă un stat neutru și să nu adere la blocuri regionale;
  • UE ne-a ademenit cu o prăjitură din care nu putem gusta;
  • Situația din UE se schimbă rapid în rău și s-ar putea ca aceasta să nu fie destinația unde ne dorim să ajungem.
1
0
0
1
8

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?