Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Ce înseamnă, de fapt, începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE?

19 dec. 2023,, 05:00   Politică
3919 2

Decizia Consiliului European de a începe cu Republica Moldova și Ucraina negocierile de aderare a fost una politică, dar progresul în cadrul negocierilor cu Comisia Europeană va depinde de țara noastră, de calitatea negocierilor și de implementarea legislației Uniunii Europene.

Această opinie a fost exprimată de Iulian Groza, director executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), expert în politică externă, politică europeană și administrație publică, fost viceministru de Externe al Republicii Moldova, în cadrul emisiunii "Без галстуков" cu Alexandr Stahurski de la postul de televiziune N4, transmite Noi.md.

El a amintit că așa a fost și în situația Balcanilor de Vest, cînd poziția de plecare pentru toate țările a fost aceeași, dar Croația a aderat la Uniunea Europeană peste 7 ani de la începerea negocierilor, în timp ce restul țărilor din Balcani se află la diferite etape de aderare la UE.

"Același lucru se va înt]mpla și în cazul nostru. Dacă Ucraina, să spunem, va negocia mai calitativ, va implementa legislația UE, ea poate fi prima care va ajunge la linia de sosire și va fi primită în Uniunea Europeană. Același lucru se va întîmpla dacă Moldova va implementa mai calitativ și mai bine toată legislația pe care o va discuta cu UE și o va negocia. Dacă vom purta negocieri mai repede cu UE, atunci vom fi gata să aderăm la Uniunea Europeană mai devreme decît Ucraina, să zicem. Adică, din momentul deciziei politice, va exista un proces tehnic care va depinde de noi, iar aici Comisia Europeană joacă un rol important", a declarat Iulian Groza.

Potrivit expertului, în afară de decizia politică de a începe negocierile, există și pași intermediari care trebuie parcurși pentru a începe efectiv negocierile cu UE.


În special, pentru a începe negocierile, Comisia Europeană trebuie să aibă un mandat pentru a negocia un viitor tratat de aderare, iar Comisia Europeană este gata să pregătească acest mandat și să-l prezinte statelor membre ale UE pentru adoptare pînă în primăvară.

Al doilea element foarte important este pregătirea unei conferințe interguvernamentale între Moldova și Uniunea Europeană. Și atunci cînd va fi stabilit cadrul negocierilor, cînd va fi aprobat mandatul de negocieri, atunci va fi posibilă organizarea acestei reuniuni interguvernamentale, conferințe, cînd vor fi lansate oficial negocierile.

Iulian Groza a spus că Comisia Europeană este gata să înceapă așa-numitul screening sau evaluarea conformității legislației noastre cu legislația Uniunii Europene.

Potrivit acestuia, screening-ul are două etape. Prima etapă este sesiunea de informare, care durează aproximativ 2 luni și în cadrul căreia Comisia Europeană informează țara candidată cu privire la legislația Uniunii Europene. Comisia Europeană este gata să organizeze această sesiune înainte de negocieri, înainte de conferința interguvernamentală, iar cînd va începe conferința, Comisia Europeană va putea trece la următoarea etapă - screening-ul bilateral, cînd Moldova va informa Comisia Europeană despre nivelul de conformitate a legislației noastre cu legislația Uniunii Europene.

După această etapă, Comisia Europeană va prezenta raportul său cu privire la screening și va stabili precondițiile pentru deschiderea negocierilor pe capitolele viitorului acord de aderare.

"Sînt 33, plus două capitole, adică 35 de capitole în total. Și acest screening va răspunde la întrebarea ce trebuie să facem ca să deschidem negocierile pe aceste capitole. Capitolele sînt structurate în grupuri. Există șase clustere. Și acum, conform noii metodologii de extindere a Uniunii Europene, nu sînt deschise capitolele individual, ci clusterele pe sectoare. Și primul cluster, care se deschide întotdeauna, are legătură cu astfel de principii de bază precum: statul de drept, justiția, probleme economice, criterii politice. Și, astfel, acest screening ne va da răspunsul, ce condiții trebuie să îndeplinim, să implementăm, pentru a putea deschide negocierile. Iar după ce vom conveni asupra capitolelor din proces, se va cunoaște al doilea tip de condiții pentru închiderea capitolelor negocierilor. Așadar, acest proces este foarte complex, foarte detaliat, foarte tehnic. Sînt multe condiții la diferite etape", a declarat directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene.

El a subliniat că Moldova ar trebui să aibă o atitudine foarte serioasă față de procesul de negociere, deoarece este un proces foarte detaliat, iar negocierile vor avea loc aici, acasă.

"Va fi o discuție despre condițiile pe care trebuie să le adoptăm, în calitate de țară candidat, pentru a fi acceptați în Uniunea Europeană. Există anumite condiții, cum ar fi condițiile de aderare la un anumit club. Și pentru a face parte din acest club trebuie să îndeplinești aceste condiții. Dacă nu le îndeplinești, nu poți negocia apartenența la acest club. Trebuie să accepți aceste condiții. De aceea, în general, dacă vorbim despre negocieri cu UE, cred că negocierile vor avea loc în interiorul țării, adică între negociatorii din guvern, care vor trebui să definească toate aceste condiții și apoi să le implementeze la nivel de legi, de instituții. Iar acești negociatori din Republica Moldova trebuie să comunice cu parlamentul, cu toți deputații, cu partidele, cu toți reprezentanții mediului de afaceri, ai agriculturii, ai societății civile și să convenim deja cu ei cînd ne putem permite să adoptăm aceste legi", a subliniat Iulian Groza.

În opinia sa, dacă autoritățile au spus foarte clar că își doresc ca țara să fie pregătită să adere la Uniunea Europeană, să zicem în 5-6 ani, pînă în 2030, atunci toți membrii societății noastre, politicienii, mediul de afaceri, primarii, societatea civilă ar trebui să fie interesați de această idee națională, toată lumea ar trebui să tindă spre ea, și de aceea în acest sens este foarte importantă comunicarea, transparența procesului, astfel încît aceste negocieri interne să se desfășoare mai constructiv, astfel încît să fim pregătiți mai repede și mai calitativ pentru acel nivel căruia trebuie să corespundem.

Vă reamintim că portalul de știri Noi.md realizează un nou sondaj de opinie și vă îndeamnă să răspundeți la următoarea întrebare:

Ce părere aveți despre începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană?

  • Este un pas pozitiv pentru viitorul țării;
  • Sunt sceptic, nu sînt sigur că va fi favorabil pentru Moldova;
  • Prefer ca Moldova să rămînă un stat neutru și să nu adere la blocuri regionale;
  • UE ne-a ademenit cu o prăjitură din care nu putem gusta;
  • Situația din UE se schimbă rapid în rău și s-ar putea ca aceasta să nu fie destinația unde ne dorim să ajungem.
7
3
0
1
20

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?