Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Investigație RISE: Nume influente din R. Moldova, împlicate în trafic internaţional de droguri

16 iul. 2021,, 18:42   Societate
4926 0

Mai multe nume cunoscute, influente, din R. Moldova, ar fi fost implicate într-o schemă de trafic cu droguri. Operațiunea s-a chemat “Nisipuri Albe”. Ultimul nume de cod.

Și nu s-a terminat niciodată. Doar sistemul internațional de drept s-a izbit în porțile Moldovei. În spatele lor se ascunde Casta. O anchetă internațională – demarată de agenția americană antidrog (DEA), împreună cu serviciul de securitate ucrainean (SBU), Europol, polițiile română, bulgară, germană și costaricană – a falimentat în fața unui stat capturat chiar de rețeaua urmărită, scrie RISE.

Cocaina columbiană intra pe continent prin porturi vulnerabile de la Marea Neagră, iar pe lanțul de distribuție interferează crima organizată din regiune și gulerele albe de la Chișinău. Cîțiva ofițeri au muncit în secret la acest caz îngropat în arhiva serviciului special al Ministerului de Interne (MAI). RISE a obținut o parte din documentele operative.

Efortul a presupus un deceniu de investigații. Sunt sute de pagini de muncă polițienească: rapoarte de filaj, note informative, scheme relaționale, interceptări, corespondență judiciară internațională, informatori sub acoperire. Ancheta conține nume influente, dar numai eșalonul inferior al organizației a fost sacrificat la vedere sub presiunea externă.

Documentele secrete surprind fapte și cercuri relaționale. Analizează ierarhii și niveluri de încredere. Nu toți cei urmăriți au făcut trafic de droguri, dar legăturile cu nucleul dur al grupării au extins supravegherile și pentru ei. Pe unii dintre cei monitorizați atunci îi reîntîlnim, cîțiva ani mai tîrziu, în schemele Miliardului.


Protejat instituțional ca într-un caz de manual, cartelul reprezintă regimul oligarhic din Moldova: un grup transpartinic care a supraviețuit 20 de ani pendulînd geopolitic. Apoi, în doar șase luni, sistemul a crăpat.

> Cel mai expus dintre traficanți este arestat în Europa.
> Doi oligarhi părăsesc țara de frica dosarelor din spate.
> Un milionar se sinucide brusc la marginea orașului.

Unul dintre numele implicate este Anatolie Vidiș, omul din teren, închis în 2008. I se spune Carabas. Azi are 60 de ani, triplă cetățenie (moldoveană, română și bulgară), plus un drept de rezidență permanentă în Costa Rica. Cocaina l-a băgat la cutie nu doar pe el atunci, ci și pe cei doi frați ai săi, Boris și Mircea. Primul, pădurar. Al doilea era primarul satului Țiplești din nordul Republicii Moldova.

Totul a început în America Latină în primăvara lui 2007, urma să povestească Vidiș la audieri pe un acord formal de recunoaștere a vinovăției. L-ar fi cunoscut atunci în Costa Rica pe un anume Constantin Ticoi, zis Unchiul. Care l-a căutat ulterior cu un plan. (...)

Doi tehnologi costaricani au intrat alături de frații Vidiș în boxa acuzaților: unul de 55 de ani care străbătuse toată Europa cu un pașaport fals (Jose Jair Contreras) și altul de 36 de ani (John Eider Loaiza Higuita). Specialiștii veniseră din Costa Rica în Moldova, la frații Vidiș acasă, ca să extragă esența de cocaină din mărfuri exotice. Carabas i-ar fi contractat cu zece mii de dolari, au declarat ei la audieri.

Anatolie Vidiș le asigura substanțele prime necesare pentru extragerea cocainei și îi transporta cu mașina la cabana pădurarului din ocolul Țîplești, raionul Sîngerei. Aici, în codrii Moldovei, la fel ca în jungla columbiană, funcționa un adevărat laborator ilegal unde tehnicienii sud-americanii, cu ajutorul unui utilaj improvizat special, separau chimic drogul din mărfurile importate. Diluau apoi cocaina pură cu aditivi și o organizau în pachete. Pădurarul era chiar fratele lui Vidiș, Boris, fost polițist. Celălalt frate, Mircea, era primarul. Primul le aduceau regulat mîncare costaricanilor.

Laboratorul din pădure a duduit pînă pe 29 februarie 2008, ziua în care poliția a oprit jocul. Informațiile externe care veneau dinspre Statele Unite via Ucraina au creat presiune și l-au expus pe Vidiș suficient, încît DSO să închidă cercul ușor în cazul lui. Monitorizarea și filajul au durat luni, iar comunicatul de presă din ziua arestării anunță destructurarea „unei grupări criminale specializate în traficul internaţional de cocaină pe ruta Columbia – Guatemala – Costa Rica – portul Odessa, Ucraina – Republica Moldova – ţările Uniunii Europene”.

Au fost reținuți în drum spre aeroport. Costaricanii trebuiau să plece momentan în România, iar Anatolie Vidiș îi conducea într-o mașină neagră cu numere bulgărești și urme de cocaină în ea. Poliția i-a oprit în trafic. Perchezițiile ulterioare la domiciliul pădurarului Boris Vidiș au scos la lumină trei pachete, iar la primarul Mircea Vidiș au fost depistate alte două pachete. Tehnologii apucaseră să extragă drogul din niște butoaie cu ulei de cocos sau palmier.

Un alte nume implicat este Florentin Grabovschi, 50 ani. În trecut, a lucrat ca inspector la comisariatul general, apoi a intrat în solda milionarului. Grabovschi activa pentru compania din Chișinău care îi angajase oficial pe tehnologii costaricani ce procesau esența de cocaină din butoaiele cu ulei exotic, în laboratorul clandestin al fraților Vidiș. Pe firma respectivă traficanții voiau să importe și lemn de tec din America Latină. N-au mai apucat. Trebuiau să semneze contractul chiar în ziua arestării din 2008.

Rolul lui Grabovschi însă e subliniat negru pe alb într-o corespondență polițienească moldo-română din 2014. Ofițerii DSO susțin că fostul lor coleg e implicat în “fondarea întreprinderilor fantome prin intermediul cărora se efectua transportarea drogurilor”.

Un alt nume este Iurii Luncașu, omul din preajma celui mai influent oligarh din țară, Vladimir Plahotniuc. Luncașu controla compania GB & CO SRL, care îi chemase oficial pe cei doi costaricani. Încă din 2002, de la începutul investigațiilor, direcția antidrog a DSO îl indica pe Luncașu drept verigă esențială în traficul de cocaină: „Luncașu Iurii Mihail organizează fondarea firmelor-fantomă prin intermediul cărora se efectuează transportarea substanței narcotice – cocaină – din Odessa în Republica Moldova, împreună cu (…)”.

O altă referință la Iurii Luncașu sună așa: „Din informația operativă se cunoaște că el este finanțatorul acțiunilor ilegale de trafic cu cocaină din America Latină în țările UE.

Un alt raport redactat în 2014, adică 12 ani mai tîrziu – și trimis de anchetatorii moldoveni către omologii români care instrumenta cazul Vidiș la Constanța – relatează o fază din trecut: „Iurii Luncașu deține legături cu (…) și Florentin Grabovski și anume prin intermediul ultimului a depus un efort pentru eliberarea din locurile de detenție a membrilor grupării criminale mai sus indicați din penitenciarul nr. 11 din municipiul Bălți”.

Și numele Ilan Șor apare în investigație. “Un membru al acestei grupări s-a ivit cetățeanul Șor Ilan Miron (…)”, scriu ofițerii care studiau rețeaua cocainei în 2010. DSO suspecta că acesta era implicat în infrastructură economică a organizației, prin intermediul unui carusel de societăți pe care le gestiona în acel moment. La fel ca Luncașu, Șor a făcut bani din intermedierea mărfurilor internaționale. Într-o vreme, controla rețeaua de magazine duty-free în vămile moldovenești.

Ancheta i-a asimilat pe ambii ca fiind în același grup, iar legăturile constante au generat extinderea supravegherilor operative. Dar fără să ducă la un dosar penal. „La moment, formaţiunea criminală din care face parte figurantul (Șor – n.r.) depune toate eforturile pentru a stabili noi metode mai conspirate de transportare a drogurilor pe alte căi, cu implicarea altor coparticipanţi (…)”, se arată în fișa operativă a suspectului Șor, întocmită în 2010 de ofițerul Timur Cîșlari, acum lucrător INI.

Încă un nume implicat este Eduard Veniamin Tviordohleb, Nume de cod: Moldovan. E brunet, atletic, are 56 de ani și trei cetățenii (română, moldovenească, bulgară). Face comerț și turism în cele trei țări. Tviordohleb, mama lui (Margarita Guțuleac) și răposatul Iurii Luncașu au fost acuzați de fraude cu credite neperformante obținute la Banca de Economii, de către doi martori din cazul fraudelor (Denis Ureche și Alexei Damaschin).

Operațiunile antidrog îl indică pe Tviordohleb drept „responsabilul cu realizarea cocainei în Comunitatea Europeană”.

Un alt nume este Serghei Iaralov, omul de încredere al oligarhului fugar Vlad Plahotniuc, care apare și el profilat într-un raport DSO din 2010. Nu era suspect de trafic de droguri, dar proximitatea sa în mediul lui Iurii Luncasu, Ilan Șor sau Tviordohleb a stîrnit interes operativ printre ofițerii care monitorizau rețeaua.

Întreaga investigație poate fi citită AICI.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?