X 

În Rîbnița s-a împușcat în blocurile de locuit. Ce s-a întîmplat

15 sep. 09:18   Societate
2024 0

Structurile de forță transnistrene, subordonate autorităților nerecunoscute de la Tiraspol, au organizat pe 7 septembrie, la Rîbnița, exerciții militare cu muniții de luptă și, potrivit informațiilor venite astăzi de la Comisia Unificată de Control (CUC), s-a împușcat în blocurile de locuit din oraș.

Incidentul a fost confirmat și de reprezentanții Tiraspolului din cadrul CUC, iar Alexandru Flenchea, fostul viceprim-ministru pentru Reintegrare, a declarat în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră”, de la Jurnal TV, că asemenea cu siguranță se vor mai repeta.

Atîta timp cît pe malul stîng al Nistrului se plimbă nestingherit militari înarmați cu arme de foc, din care au posibilitatea să tragă, incidente precum cel de la Rîbnița sînt foarte probabile. Mai mult, ex-viceprim-ministrul pentru Reintegrare anticipează că situații similare vor mai avea loc în viitor.

„În situația unui conflict nerezolvat și în situația în care în stînga Nistrului sînt mii de oameni în uniforme și cu arme de foc, inclusiv în zona de securitate (și în zona de securitate nu ar trebui să fie oameni înarmați), asemenea incidente sînt inevitabile. Singura garanție că asemenea incidente nu se întîmplă și că oamenii nu au de suferit (și e pură întîmplare că nu a avut de suferit nicio persoană), este rezolvarea conflictului. Pînă atunci, avem un teritoriu necontrolot, legea care nu lucrează și un teritoriu controlat de un grup foarte mic de oameni care tratează acest teritoriu ca un SRL, ca o sursă de venituri, iar pentru perpetuarea acestei stări, au nevoie de oameni înarmați, de militari, de milițieni, așa-numita „armată transnistreană” sau militari ruși”, a explicat Alexandru Flenchea.

Insitituțiile de putere de la Tiraspol își „motivează” în schimb aceste antrenamente prin deranjul lor în legătură cu exercițiile pe care le desfășoară Armata Națională pe poligonul de la Bulboaca, alături de alte țări NATO. Această explicație este, potrivit lui Flenchea, doar o încercare de a sustrage atenția publică de la incidentul cu împușcături de la Rîbnița.


„Administrația de la Tiraspol, vezi Doamne, este deranjată de aplicațiile Armatei Naționale împreună cu țări membre NATO, care au loc la poligonul de la Bulboaca, care, totuși, este poligon militar aflat la distanță de localități, cu toate măsurile de precauție necesare. Acolo nu se fac împușcături în raza unei urbe mari, dar administrația de la Tiraspol insistă că transnistrenii sînt speriați că NATO împușcă în vecinătatea lor. E evident de ce o spun, pentru ca șă schimbe focusul adevărat asupra evenimentului care s-a întîmplat la Rîbnița”, a subliniat fostul viceprim-ministru al Reintegrării.

Acesta se arată convins că perspectiva stare a lucrurilor se perpetuează și incidente vor mai fi, mai devreme sau mai tîrziu.

„Oameni înarmați, care nu fac parte din structuri armate legale, cu cît mai mare este numărul lor, cu atît mai mare este și probabilitatea matematică. Dacă armele sînt, ele mai devreme sau mai tîrziu vor împușca, iar dacă ele împușcă, mai devreme sau mai tîrziu, cineva, din păcate, va muri”, a conchis Flenchea.

5
1
1
0
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?