În ce condiții poți deveni pe cale legală proprietarul unui bun găsit

23 sep. 2018,, 12:01   Societate
4342 0

Chiar dacă pare un lucru banal, găsirea, păstrarea și restituirea unui bun de preț este reglementată prin lege.

Mai mult decît atît, normele prevăzute în Codul civil al Republicii Moldova permit persoanei care a găsit bunul să obțină dreptul de proprietate asupra acestuia, însă cu anumite condiții, informează Noi.md.

Iată principalele aspecte legale privind bunul găsit:

- Cel care a găsit bunul este obligat să-l restituie proprietarului sau fostului posesor, ori, dacă acesta nu poate fi identificat, să-l predea autorităţilor administraţiei publice locale sau organului de poliţie din localitatea în care a fost găsit.

- Cel care a găsit bunul poartă răspundere pentru pierderea sau deteriorarea acestuia doar în caz de intenţie sau de culpă gravă şi doar în limitele preţului lui.


- Organul abilitat căruia i s-a predat bunul găsit afişează la sediul său un anunţ despre bunul găsit, avînd obligaţia de a-l păstra timp de 6 luni.

- Dacă, din cauza împrejurărilor sau naturii bunului, păstrarea acestuia tinde să-i diminueze valoarea ori devine prea costisitoare, el este vîndut conform legii. În acest caz drepturile şi obligaţiile aferente bunului se exercită în privinţa sumei încasate din vînzare.

Totuși, din punct de vedere legal, dacă în decurs de șase luni proprietarul sau o altă persoană îndreptăţită nu pretinde bunul respectiv, acesta este transmis celui care l-a găsit. Obiectul de preț va fi remis în baza unui proces-verbal, care va servi drept titlu de proprietate. Astfel, după expirarea termenului de șase luni, proprietarul inițial nu va mai putea solicita restituirea bunului său.

Reamintim că dacă aveți întrebări legate de anumite situații-problemă, ne puteți scrie pe adresa de email intreaba@noi.md, iar noi vom căuta răspunsuri la ele cerînd sfaturile specialiștilor în domeniul respectiv.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?