X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 505

Ian Lisnevschi: "Pentru desfășurarea recensămîntului, societatea trebuie motivată, nu presată"

25 apr. 06:30   Societate
2359 0

Pentru a efectua un recensămînt general, societatea trebuie să fie motivată, să înțeleagă necesitatea acestuia și beneficiile ulterioare ale rezultatelor sale, dar să nu fie "presată" prin amenzi pentru refuzul de a participa la el.

O astfel de opinie a exprimat politologul și sociologul Ian Lisnevschi în cadrul emisiunii "Без галстуков cu Alexandru Stahurski" de la postul de televiziune N4, relatează Noi.md

El a subliniat că, de fapt, recensămîntul general este important și necesar pentru a distribui în mod corespunzător diferite resurse umane și economice, pentru a rezolva problemele logistice, adică pentru ca statul să-și formuleze corect strategia.

Politologul și sociologul a atras atenția asupra faptului că în multe țări dezvoltate recensămîntul este împărțit în cîteva etape, pentru a elimina multe întrebări. De exemplu, există un recensămînt separat al proprietății, un recensămînt economic, un recensămînt al populației etc.

În același timp, în Moldova au făcut un "borș" general de recensămînt din tot, și din ce ține de bunuri imobile, și naționalitate, și averea oamenilor și așa mai departe.


În același timp, Ian Lisnevschi a subliniat că în toate aceste cazuri, chiar și în țările dezvoltate, se pune un mare accent pe campania de informare, care începe cu șase luni înainte, iar în acest timp guvernul explică de ce face acest recensămînt, care vor fi întrebările, la ce folosesc aceste întrebări, iar în aceste șase luni guvernul încearcă să maximizeze încrederea cetățenilor, pentru că acest lucru este foarte important.

"În statele în care nivelul de încredere este mai mic de 35% sau 20%, un astfel de mecanism este greu de produs, deoarece oamenii nu au încredere. Ei nu vor să răspundă, nu vor să participe. În Moldova, în acest moment, încrederea în guvern este de 14%. Iată de unde au apărut toate aceste întrebări, pentru că oamenii nu au încredere în guvern și nu au încredere în procesele pe care le propune guvernarea", a spus politologul și sociologul.

Potrivit lui, în plus, guvernarea nu a tras concluzii din toate celelalte proiecte ale sale și încă nu a înțeles că nu trebuie să facă presiuni asupra societății.

"Adică, nu putem să le spunem oamenilor că dacă nu participă, îi vom pedepsi cumva, le vom da amendă. Societatea trebuie să fie motivată, iar motivația poate fi o explicație a beneficiilor pe care le vor primi dacă vor participa la recensămînt. Și din cauza faptului că acest lucru nu s-a întâmplat, apar o mulțime de întrebări. Printre altele, oamenii nu înțeleg de ce sînt întrebați unde au fost în noaptea unei anumite date, de ce li se cer datele personale și așa mai departe", a declarat Ian Lisnevschi.

37
1
1
1
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?