Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Guzun a comentat decizia de a examina dosarul "Andronachi" cu ușile închise

30 mai. 2023,, 07:25   Societate
2827 0

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) va reacționa referitor la decizia judecătorului care a hotărît să examineze în ședință închisă cauza penală în care fostul deputat democrat Vladimir Andronachi este învinuit în dosarul „Frauda bancară”.

Declarația a fost făcută de membrul CSM, Ion Guzun, în cadrul ediției din 28 mai, a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, menționînd că deocamdată nu a fost inițiată o procedură disciplinară asupra judecătorului.

Precizările au fost făcute în contextul în care Procuratura Anticorupție (PA) a anunțat că va depune la CSM o sesizare în acest context.

Totodată, Guzun a menționat că nu a văzut deocamdată sesizarea PA referitor la subiect, menționînd că anumite ședințe de judecată pot fi închise.

„Din cîte cunosc, chiar a doua zi de la această declarație a PA încă nu era înregistrată la CSM o asemenea solicitare. Unicul lucru pe care îl poate solicita procurorul șef este intentarea procedurii disciplinare care are un traseu clar. Se examinează de către inspecția judiciară, există Colegiul Disciplinar și apoi ajunge la CSM.


(...) Pentru mine, ca membru al CSM, acest lucru a ridicat mai multe semne de întrebare. În ultimul timp subiectul fraudei bancare și anumite cazuri de rezonanță s-au pus în discuție foarte mult. Noi avem recent o cauză CEDO împotriva R. Moldova, cauza lui Vlad Filat, în care se vorbit despre faptul ședințelor închise. Eu cred că judecătorul poate face anumite ședințe închise, iar restul să fie publice”, a precizat membrul CSM.

Totodată, Guzun consideră că părțile dintr-un proces de judecată au la îndemînă mai multe instrumente „în măsura în care să poată să revină la situația inițială”.

Mai mult, acesta a menționat că în prezent niciun membru CSM nu a inițiat o procedură disciplinară în context.

„Nu cunosc textul sesizării a procurorului șef al Procuraturii Anticorupție. Nu putem reacționa la fiecare acțiune a judecătorilor fără să cunoaștem. Pentru aceasta și există procedura de a sesiza Inspecția Judiciară de a clarifica lucrurile și dacă nu trece acest test atunci poate rămîne la Inspecție și judecătorul să judece în continuare cauza”, a afirmat Guzun.

Acesta a precizat că membrii CSM vor reacționa referitor la acest subiect indiferent dacă PA va depune sau nu o sesizare în context.

Mai mult, judecătoarea Curții de Apel Chișinău, Angela Bostan, a menționat că există posibilitatea în care judecătorul, care a decis ca dosarul să fie examinat cu ușile închise, să-și revadă încheierea.

„Se poate reveni la soluționarea acestei situații printr-un demers repetat, care urmează să fie soluționat de judecători sub contraargumentele pe care le vede Procuratura. Judecătorul poate să-și revadă această încheiere. În orice fază a procesului se poate reveni. Eu nu văd să nu poată fi remodelată (n.r. încheiarea judecătorului). (...) În situația în care se începe o ședință și se soluționează chestiunea privind examinarea în ședință publică sau în ședință închisă, lucrurile ar putea fi revăzute, în opinia mea, pentru a ridica aceste probleme pe care le-a plasat”, a explicat Angela Bostan.

Cauza penală în care fostul deputat democrat Vladimir Andronachi este învinuit în dosarul „Frauda bancară” va fi examinată în ședință închisă. Decizia a fost luată vineri, 19 mai, la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, la solicitarea apărării și nu este susținută de Procuratura Anticorupție, care susține că toate cazurile de corupție trebuie judecate în ședințe publice.

În opinia celor de la Procuratura Anticorupție, judecarea cauzei Andronachi în ședință publică va asigura un proces echitabil și va consolida încrederea societății în corectitudinea procedurilor.

„Judecătorul a respins acest argument și a acceptat argumentul inculpatului că ,,eventuale reportaje și/sau emisiuni legate de prezentul proces judiciar riscă să-i afecteze emoțional” familia inculpatului. Judecătorul a mai argumentat că probele acumulate de la instituții financiare ,,constituie secret bancar” și că ,,în materialele cauzei se conțin informații care se atribuie inclusiv la secretul de stat”, potrivit PA.

„Schemele și infracțiunile comise în frauda bancară nu vor fi acoperite și ascunse ca ,,secrete bancare” sau ,,secrete de stat”. Existența actelor ridicate cu autorizarea judecătorului de instrucție de la băncile comerciale nu constituie argument de a petrece ședințele de judecată în procedură închisă. Procuratura, care reprezintă interesele statului, nu a invocat protejarea secretului de stat, or procurorii nu au prezentat probe care ar constitui secret de stat. Acest interes nu poate fi invocat de inculpații care au încălcat legea și dăunat statul. Este inadmisibil să fie încălcat dreptul societății la ședințe publice pentru a scuti inculpatul de consecințele neplăcute ale acțiunilor sale”, mai menționează reprezentanții PA.

În context, PA îndeamnă Parlamentul să modificeCodul de procedură penală care să permită procurorilor să conteste așa tip de hotărîri judecătorești contrare normelor legale.

Mai mult, PA va solicita CSM intervenția legală pentru inițierea unei proceduri disciplinare împotriva judecătorului care a luat decizia cu pricina.

„Solicităm ca nou-formatul CSM să examineze sesizarea pe acest caz cît de curînd posibil”, susține PA.

Vladimir Andronachi a ajuns pe mîna autorităților din Republica Moldova pe 2 noiembrie 2022, după ce a fost predat de către Serviciile de Securitate ucrainene, care l-au declarat persoană indezirabilă și l-au expulzat din țară. Vladimir Andronachi este unul dintre cei mai controversați politicieni. A fugit din Republica Moldova imediat după alegerile parlamentare cîștigate de PAS.

În luna septembrie 2021, procurorii anticorupție au descins cu percheziții acasă la fostul democrat. Acțiunile au avut loc în cadrul dosarului fraudei bancare, în care Andronachi este cercetat penal.

În 13 martie 2023, dosarul a fost trimis în judecată.

Vladimir Andronachi, economist de profesie, deputat în două legislaturi din partea Partidului Democrat, este asociat de opinia publică drept persoană de încredere a oligarhului fugar Vlad Plahotniuc, partener de afaceri cu controversatul deputat fugar Ilan Șor, apropiat din 2020 și de Partidul Socialiștilor și Igor Dodon. Andronachi este acuzat de implicare în scheme imobiliare, energetice, extracție de zăcăminte, export de fier uzat, furtul miliardului.

2
0
1
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?