COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Guvernul nu va mai decide cînd recuperăm zilele de sărbătoare

Guvernul nu va mai decide cînd recuperăm zilele de sărbătoare

Codul muncii ar putea fi completat și modificat. Un proiect în acest sens a fost propus, recent, pentru consultări publice. Documentul include schimbări în mai multe domenii de interes sporit pentru societate.

Astfel, se propun noi reguli pentru efectuarea muncii suplimentare. Și anume, Codul muncii ar putea fi completat cu prevederi că în cazul atragerii la muncă suplimentară se permite recompensarea orelor de muncă suplimentară cu același număr de ore libere. Orele libere vor fi acordate în decurs de pînă la 30 de zile de la realizarea muncii suplimentare, scrie bizlaw.md

În cazul în care compensarea prin ore libere nu este posibilă, munca suplimentară va fi remunerată conform normelor stabilite de detribuire a muncii suplimentare.


De asemenea, în cazul retribuirii muncii prin stabilirea salariilor de funcție lunare, munca suplimentară pentru primele două ore, se va retribui în mărime de cel puţin 1,5 salarii de bază stabilite salariatului pe unitate de timp, iar pentru orele următoare - cel puţin în mărime dublă. Munca prestată suplimentar și recompensată cu timp liber este retribuită сu tarif ordinar.

Totodată, proiectul stabilește că durata concretă a pauzei de masă și timpul acordării va fi inclus și în contractul individual de muncă. În prezent, Codul muncii stipulează doar că această informație se conține în contractul colectiv de muncă sau în regulamentul intern.

Autoritățile vor să modifice și durata repausului zilnic cuprins între sfîrşitul programului de muncă într-o zi şi începutul programului de muncă în ziua imediat următoare. Dacă pînă acum această perioadă trebuia să aibă o durata dublă a timpului de muncă zilnic, pe viitor ar putea avea o durată fixă, de 11 ore consecutive. Prin urmare, în cazul programului de lucru de opt ore, reglementat de legislație, durata de repaus se va micșora cu cinci ore.

În același timp, se propun modificări la modul de stabilire a zilelor de repaus în perioada sărbătorilor nelucrătoare. Astfel, dacă în prezent dreptul de transfer a zilelor lucrătoare/de repaus în alte zile îi revine Guvernului, conform proiectului propus pentru consultări, astfel de decizii vor putea fi luate individual, de conducătorul instituției. Hotărîrea va fi luată după consultarea reprezentanților salariaților.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load