X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Guvernul a aprobat Planul calendaristic de pregătire a protecției civile pentru anul 2023

1 dec. 2022,, 18:30   Societate
2178 0

Consolidarea rezilienței autorităților administrației publice locale și centrale, dar și a populației în fața situațiilor de urgență și excepționale este obiectivul care stă la baza hotărîrii Guvernului cu privire la măsurile de pregătire a protecției civile a Republicii Moldova, aprobată de Guvern în ședința din 29 noiembrie 2022.

Acest document este elaborat anual în conformitate cu Legea cu privire la protecția civilă (271/1994), care statuează caracterul obligatoriu al instruirii în domeniu pentru populație.

Acțiunile înscrise în document au ca scop oferirea de cunoștințe și formarea deprinderilor necesare pentru prevenirea și reducerea efectelor negative ale situațiilor de urgență și excepționale.

Autoritățile locale, dar și populația sînt în prima linie atunci cînd există pericolul producerii, sau dezastrul deja s-a produs. În acest sens este important ca fiecare membru al comunității să cunoască cum poate fi prevenită o calamitate sau dezastru sau cum să acționeze în cazul producerii situației excepționale.

Datele statistice demonstrează că cel mai afectat este sectorul rural, atunci cînd este vorba de incendii sau intemperii ale naturii. Din cele 1453 de incendii înregistrate în primele 10 luni ale anului 951 s-au produs în sate, cu regret este în creștere și numărul persoanelor decedate în urma acestora. La fel, și calamitățile naturale, nu trebuie să ia comunitățile prin surprindere, dar să fie gestionate adecvat de către autorități, dar și populație.


Astfel, potrivit Planului calendaristic de pregătire a protecției civile a Republicii Moldova pentru anul 2023, în 5 raioane (Rîșcani, Ocnița, Sîngerei, Florești, Nisporeni), dar și 3 municipii (Bălți, Chișinău, Strășeni) vor fi realizate controale ale protecției civile cu desfășurarea aplicațiilor la protecția civilă cu tema „Acțiunile organelor de conducere și forțelor protecției civile ale raionului la organizarea lichidării consecințelor cutremurului de pămînt, inundațiilor catastrofale, alunecărilor de teren, avariilor de producție și epizootiilor”.

Concomitent, în cadrul Centrului republican de instruire al IGSU al MAI este planificată pentru anul 2023 instruirea a 3368 de persoane din toate raioanele și municipiile țării, printre care reprezentanți ai APL și APC, obiectivelor industrial periculoase, conducători ai obiectivelor economice, cadre didactice, formațiunilor protecției civile, agenților economici etc.

Scopul principal al activităților planificate este de a pregăti factorii decizionali din sectorul public, privat, dar și cetățenii pentru acțiuni asumate de prevenire și lichidare a consecințelor și riscurilor incendiilor și calamităților naturale în comunități. În acest fel, se urmărește schimbarea percepției potrivit căreia Guvernul țării este principalul prestator în activitățile de prevenire, răspuns și refacere, în cazul situațiilor de urgență și excepționale.

0
0
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?