Criza energetică stiri: 772
Preşedintele stiri: 3230
Puterea stiri: 7217
Obiectiv european stiri: 291

Garda de Onoare împlinește 29 de ani

22 iun. 2021,, 15:14   Societate
1816

Militarii din cadrul Companiei Garda de Onoare a Armatei Naţionale au marcat astăzi 29 de ani de la creare. Cu acest prilej, a fost organizată o ceremonie la care au participat ministrul Apărării în exerciţiu Victor Gaiciuc, comandantul Armatei Naţionale, general de brigadă Igor Gorgan, consiliera în domeniul Apărării Ana Revenco, precum şi foşti comandanţi ai unităţii.

„Subdiviziunea pe care o rezprezentaţi, pe parcursul anilor, a cîștigat respectul nostru, al militarilor, dar şi al cetățenilor Republicii Moldova. Astăzi vă mulțumim pentru că sînteţi cartea de vizită a Republicii Moldova şi port-drapelul țării”, a spus ministrul Apărării.

În cadrul ceremoniei militar-protocolare, un grup de militari ai Gărzii de Onoare a primit „Diploma de onoare” din partea Preşedintei Republicii Moldova, precum şi distincţii şi diplome ale Armatei Naţionale.

„Azi se împlinesc 29 de ani de la fondarea Gărzii de Onoare a Armatei Naționale. Această unitate întîmpină înalții oaspeți ai țării noastre și oferă solemnitate și statut ceremoniilor importante pentru Republica Moldova. Soldații și ofițerii Gărzii de Onoare au fost martorii și elementul de legitimare al marilor evenimente din istoria țării. Au reprezentat cu mîndrie țara în cadrul misiunilor în străinătate, la parade și ceremonii oficiale ale partenerilor noștri internaționali.

Am semnat trei Diplome de Onoare ale Președintelui Republicii Moldova, care au fost înmînate azi dimineață căpitanului Victor Șipilov, soldatului de clasa întîi Vasile Neagu și soldatului de clasa doi Alexandru Voloc, care își servesc țara în cadrul Gărzii de Onoare. Felicit membrii acestei unități speciale și toți foștii soldați care au trecut prin această unitate de elită. Serviciul militar în cadrul Gărzii de Onoare este un privilegiu deosebit și impune purtarea cu mîndrie și respect a uniformei - cu șira spinării dreaptă și cu capul sus”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.


Potrivit comandantului interimar al Companiei Garda de Onoare, căpitan Victor Şipilov, anual militarii din această subunitate participă la peste 200 de ceremonii, asigurînd activităţile protocolare de stat, ceremoniile de acreditare a diplomaţilor străini şi înmînare a distincţiilor de stat, ceremoniile militare, etc.

Pe parcursul anilor, militarii din Compania Gărzii de Onoare au participat la paradele militare din Romînia, Ucraina, Bulgaria, Federaţia Rusă, Lituania, Franţa şi alte ţări, iar în Compania Garda de Onoare sînt recrutaţi tineri cu o înălţime de 185-195 cm, pregătire fizică bună, aspect exterior plăcut şi studii medii speciale. Antrenamentele zilnice la instrucţia de front şi cea de specialitate durează cîte 5 ore.

Compania Garda de Onoare a fost creată prin ordinul Ministrului Apărării pe data de 22 iunie 1992.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав