Fotografiile renumitului Zaharia Cușnir găzduite de Parlament

25 sep. 19:00   Societate
1743 0

Parlamentul Republicii Moldova găzduiește o expoziție de excepție, cu fotografii realizate de fotograful Zaharia Cușnir, notează Noi.md

În jur de 20 de fotografii din cele circa 4000 realizate de fotograful Zaharia Cușnir sînt expuse pentru public. Exponatele prezintă viața satului nostru în perioada anilor ’60, conțin detalii istorice și antropologice de valoare. Portretele realizate de Zaharia Cușnir prezintă oamenii de la sat, cu bucuriile și necazurile lor, la nunți, înmormîntări, sărbători de iarnă sau hora satului.

Lucrările dezvăluie o lume uitată, foarte puțin documentată vizual, dar de o mare însemnătate. Acest lucru a fost confirmat și de deputații care au vizitat expoziția. Impresionat de autenticitatea portretelor s-a arătat și Președintele Parlamentului, Igor Grosu. „Arată fețe naturale, autentice ale timpului și foarte multă modestie în încercarea de-a imortaliza acele momente”.

21.09.2023 Expoziția de fotografii realizate de fotograful Zaharia Cușnir

Lucrările lui Zaharia Cușnir au fost descoperite și valorificate în anul 2016 de tînărul regizor Victor Maxian Galușca. „Am avut marea fericire să găsesc aceste fotografii într-o casă abandonată, în care nu s-a locuit de mai bine de douăzeci de ani și, fiindcă îmi făceam studiile la Academia de Arte și știam ce înseamnă niște negative fotografice, mi-am dat seama că sînt o valoare”.


Portretele au fost expuse în România, Italia, Polonia, Franța și Republica Moldova, subiectul fiind reflectat în articole din presa internațională în peste 30 de limbi. În decembrie 2023 fotografiile vor fi expuse în SUA, iar în februarie 2024 – în Marea Britanie. În prezent, se lucrează la un film documentar la acest subiect.

Fotograful Zaharia Cușnir (1912-1993) a locuit în satul Roșietici din raionul Florești. A devenit fotograf la vîrsta de 43 de ani.

Expoziția este deschisă pentru public la Parlament pînă pe data de 3 octombrie, în zilele lucrătoare, între orele 08.00-17.00.

1
0
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?