Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Descoperă Moldova: Arcul Geodezic Struve din satul Rudi

7 aug. 2020,, 06:00   Societate
4792 0

Arcul Geodezic Struve din apropierea satului Rudi, Soroca este unicul monument din Moldova inclus de UNESCO în lista atracţiilor culturale şi naturale mondiale.

În prezent pe lista se numără aproximativ 1000 de obiecte, fiecare dintre ele constituie o mîndrie pentru fiece ţară aflată pe ea. După cum scrie portalul moldovenii.md, mai mult decît atît, includerea în această listă ne permite să sperăm că monumentele indicate acolo vor atrage turişti din toate colţurile lumii.

Friedrich Georg Wilhelm Struve, fiul lui Iakov, iar, prin urmare, în Rusia ‒ Vasili Iakovlevici Struve s-a născut la 15 aprilie 1793 în Altona, în apropiere de Hamburg, unde tatăl său era director de gimnaziu. Către vîrsta de 15 ani Struve junior, ocupîndu-se cu tatăl său, în cea mai mare parte cu filologia, era deja pregătit pentru admiterea la universitate. În această perioadă fratele său mai mare preda la gimnaziul din Dorpat. În mare parte datorită acestui fapt, dar şi din dorinţa de a evita mobilizarea în armata lui Napoleon, el fuge din Germania în Rusia şi devine student la Universitatea din Dorpat.

Sub conducerea lui W. Struve, geodez militar, generalului Karl Tenner, Ch. Ganstena şi N. Zelander, „geometri a trei naţiuni” (Rusia, Norvegia, Suedia), au realizat începînd cu anul 1816 şi pînă în 1852 una dintre cele mai renumite măsurări a arcului meridianului din istoria geodeziei, care se întinde de la Oceanul Arctic (oraşul Hammerfest, Norvegia) pînă la gura de vărsare a rîului Dunăre (satul Necrasovca Veche din Ucraina), care a fost numit ‒ „Arcul Struve”.

Arcul Geodezic Struve – este arcul meridianului 25° 20' (cu lungimea de peste 2820 km), constînd dintr-o reţea de 265 de puncte, care prezintă cuburi de piatră plasate în pămînt cu mărimea 2 pe 2 metri. Aceste puncte sînt situate pe teritoriul a 10 ţări moderne (Norvegia, Suedia, Finlanda, Rusia, Estonia, Letonia, Lituania, Belarus, Ucraina, Republica Moldova). Ele au fost create în scopul de a determina parametrii Pămîntului, a formei şi mărimii acestuia.


Măsurarea ruso-scandinavă în grade a meridianului a intrat în patrimoniul ştiinţei mondiale şi nu şi-a pierdut relevanţa pînă în prezent. Rezultatele măsurătorilor Arcului Geodezic Rusesc au fost utilizate în scopuri ştiinţifice şi practice, mai mult de 130 de ani, începînd cu anul 1834, atunci cînd F. Bessel a determinat mărimea elementelor elipsoidului terestru, folosind aceste măsurări.

În prezent, în timpurile noastre, la începutul secolului al XXI-lea, Arcul Struve este considerat unul dintre cele mai importante evenimente în dezvoltarea astronomiei, geodeziei şi geografiei mondiale, care are o valoare istorică incontestabilă. Aceasta măsurare a devenit parte integrantă a bazei cunoştinţelor moderne despre metrica spaţiului Pămîntului, explorat de către noi, a Cosmosului şi Universului apropiat, ea stă la originile geodeziei, gravimetriei, geodinamicii, tehnologiilor spaţiale şi asigură cu informaţii geo şi referitoare la coordonate.

Comitetul patrimoniului mondial UNESCO a luat decizia să introducă Arcul Geodezic Struve în lista Patrimoniului mondial ca pe un obiect cultural cu o „valoare universală excepţională” (Decizia № 1187 din data de 15 iulie 2005).

Lista UNESCO la moment include aproximativ 1.000 de valori de nivel mondial ‒ recunoscute drept „minuni ale lumii”, dintre ele unica „minune” geodezică este ‒ Arcul lui Struve, pe timpuri cunoscut sub numele de „Arcul Rusesc al Meridianului”.

Trebuie să precizăm, că acest monument geodezic nu numai că este unic de acest tip din lista UNESCO, ci şi unicul pur intelectual.

Locul amplasării monumentului în apropierea şoselei Soroca-Otaci este deosebit de reuşit, pentru că vă permite să cunoaşteţi pe parcursul unei singure călătorii o mulţime de atracţii turistice ale acestei regiuni nordice a Moldovei, începînd cu oraşul Soroca şi satul Cosăuţi, a naturii minunate din preajma satului Cremenciug, să vizitaţi coasta rîului Nistru şi să admiraţi defileurile pitoreşti de lîngă satele Tătărăuca Nouă, Rudi, Arioneşti, Unguri, Calaraşovca şi Mănăstirea Calaraşovca din apropiere, satul credincioşilor de rit vechi Pocrovca, dar mai ales minunatul Complex turistic „Conacul din Pocrovca”, pentru ca să încheiem călătoria noastră în punctul cel mai nordic al Republicii Moldova ‒ în satul Naslavcea, raionul Ocniţa, cu numeroasele şi impresionantele sale monumente naturale.

Inaugurarea monumentului şi Arcului Geodezic Rudi a avut loc la 17 iunie 2006. La eveniment au fost prezenţi mulţi oaspeţi: începînd cu practic întregul Cabinet de Miniştri al Republicii Moldova, savanţi de vază de la Academia de Ştiinţe din Moldova, precum şi savanţi din alte ţări, prin care trece Arcul Struve. Programul acestei sărbători a fost foarte bogat şi interesant, în afară de ceremonia de inaugurare, a avut loc sfinţirea noii fîntîni din apropierea monumentului, apoi vizitarea Mănăstirii Rudi şi banchetul din sala de mese a „Conacului din Pocrovca”.

Pe site moldovenii.md există o mulțime de informații utile care-i vor ajuta pe toți doritorii de a planifica și a petrece un weekend minunat în țara noastră. În special, aici sînt prezentate informații ample despre turismul în Moldova, sînt prezentate sfaturi pentru turiști, rute turistice, date despre perlele turistice și mănăstirile din Moldova.

Pe portalul moldovenii.md puteți găsi informații detaliate despre diferite zone geografice ale Moldovei, rezervații naturale, resurse acvatice, lumea vegetală și animală, monumente ale naturii, orașele și satele din Moldova.

Rămîne doar ca fiecare doritor să aleagă cea mai bună opțiune de odihnă și călătorie și să redescopere îndrăgita Moldovă!

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?