X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Cu ce se mîndresc echipele de căutare din Moldova la cea de-a 10-a aniversare

28 iun. 2021,, 12:45   Societate
2922 1

Mișcarea de căutare din Moldova a marcat un deceniu de la înregistrarea oficială la Ministerul Justiției a două organizații de căutare care au pus bazele mișcării de căutare din țara noastră și au reluat tipul de activitate, uitată din perioada Uniunii Sovietice, de căutare a rămășițelor mormintelor și perpetuare a memoriei eroilor căzuți în Marele Război Patriotic.

După cum a declarat, conducătorul Comitetului Național "Pobeda", președintele Clubului istorico-patriotic rus, Alexei Petrovici, în cadrul emisiunii "Mecanismul de acțiune cu Elena Levițkaia-Pahomova" pe canalul NTV Moldova, echipa de căutare "August" și asociația obștească "Clubul Istorico-patriotic rus" a fost înregistrat oficial la Ministerul Justiției al Republicii Moldova pe 13 iunie 2011, dar de fapt și-au început activitatea cu cîțiva ani mai devreme, transmite Noi.md.

Una dintre figurile centrale ale mișcării de căutare din Moldova a fost colonelul Evghenii Krasovschii, veteran al Marelui Război Patriotic, care a creat această tradiție.

"Datorită lui, știm că înseamnă capul de pod de la Șerpeni, datorită lui au fost puse pe postamente mașinile de luptă ridicate de pe fundul rîului Prut și Nistru, și anume sub conducerea sa pe teritoriul țării noastre în perioada sovietică activau așa-numiții cercetași roșii", a remarcat Alexei Petrovici.

El a reamintit că acești băieți, pionieri și comsomoliști au căutat activ morminte militare neînregistrate, efectuau căutări de arhivă, duceau corespondență cu veteranii celui de-al doilea război mondial, ei lucrau în școli și institute, la întreprinderi industriale și aceasta a fost o mișcare serioasă în toate republicile fostei URSS, dar după prăbușirea Uniunii Sovietice, această activitate s-a oprit. Dacă se întîmpla să fie descoperite rămășițe ale soldaților în timpul unor lucrări de excavare, atunci acestea erau în cel mai bun caz îngropate în liniște în memorialele existente. Apariția mișcării de căutare în Moldova independentă a schimbat radical această abordare.


Prima expediție de căutare pe teritoriul Moldovei după independență a avut loc în primăvara anului 2010, cînd a apărut informația că la marginea pădurii din apropierea satului Speia există un mărmînt militar neînregistrat. Despre acest loc a vorbit unul dintre localnici, care au dorit să rămînă anonim.

"Drept urmare, în cadrul acestei expediții, care a avut loc în martie-aprilie 2010, au fost găsite rămășițele a 36 de soldați ai Armatei Roșii. Prima ceremonie oficială de înmormântare a lor a stîrnit întreaga societate. Acesta a fost singurul eveniment dedicat celei de-a 65-a aniversări a victoriei în Marele Război Patriotic, la care au participat reprezentanți ai cinci misiuni diplomatice simultan, inclusiv diplomați americani. În total au participat reprezentanți ai ambasadelor Rusiei, Ucrainei, Belarusului, Bulgariei și Statelor Unite. Apoi, oamenii au început să-și dea seama că există o problemă cu găsirea rămășițelor mormintelor și perpetuarea memoriei eroilor căzuți ai Marelui Război Patriotic și ea trebuie rezolvată. Și iată un an mai tîrziu, la Ministerul Justiției au fost înregistrate două organizații de căutare: echipa de căutare ”August ”și asociația obștească ”Clubului istorico-patriotic rus", a menționat Alexei Petrovici.

Pe parcursul activității lor, cercetașii au descoperit, identificat și reînhumat peste 1200 de soldați și ofițeri ai Armatei Roșii, au înființat singurul cimitir militar memorial din Moldova, au identificat mii de nume necunoscute anterior ale eroilor căzuți, imortalizați ulterior în granit și, de asemenea, au restaurat și amenajat peste 70 de memoriale și monumente.

Alexei Petrovici, unul dintre liderii mișcării de căutare din Moldova, a subliniat că în activitatea de căutare sunt importante perseverența și marea răbdare, deoarece nouă din zece călătorii de căutare rămîn fără rezultate, deși se muncește foarte mult pentru a studia informațiile și datele de arhivă înainte de fiecare călătorie într-un loc nou.

Printre cele mai memorabile cazuri, el a numit exemplul căutării și găsirii unui soldat cu medalia "Pentru Curaj".

"Știam cu siguranță că îi vom găsi numele și îi vom întoarce osemintele acasă la rudele sale. Cînd l-am găsit, toți cercetașii noștri s-au îmbrățișat și au strigat împreună: "ura!". Înțelegeam că, pe de o parte este moartea. Stă omul care a fost ucis acum 77 de ani. Iar pe de altă parte, noi, pierzîndu-ne capul, strigăm "ura!", pentru că ei și-au cîștigat deja victoria pe acest cîmp. Nu au permis germanilor să treacă pe aici. Iar noi cei vii aici, sus, peste acest un metru și jumătate de pămînt, am cîștigat o altă victorie, asupra aceluiași război și știm că îl vom întoarce pe acest soldat. Și acesta este un sentiment incomparabil, spiritul unității, și numai de dragul acestui lucru merită să ieși din casă și birou, să mergi în weekend, să căuți, să îngheți sau să te frigi la soare. Toate acestea valorează mult!" a remarcat Alexei Petrovici.

Trebuie menționat că pentru contribuția semnificativă la conservarea patrimoniului militar-istoric și la educația patriotică a tinerilor, Ministerul Apărării al Republicii Moldova a acordat tuturor membrilor mișcării de căutare insigna special creată "10 ani mișcării de căutare din Republica Moldova".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?