X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Cristina Ciubotaru: "Noi reformăm în justiție ceea ce am reformat deja"

3 iul. 2023,, 23:15   Societate
3272 0

În Moldova, reforma justiției a devenit un scop în sine pentru autorități, iar ei reformează ceea ce au reformat deja.

O astfel de opinie a exprimat avocatul, fostul vicedirector al Centrului Național Anticorupție din Moldova, Cristina Ciubotaru, vorbind în carul emisiunii "Без галстуков", cu Alexandr Stahurschi pe canalul N4, relatează Noi.md .

Ea a menționat, de asemenea, că acest proces de reformare nesfîrșită a justiției se poate datora faptului că autoritățile vor să pună presiune asupra judecătorilor și procurorilor, astfel încît aceștia să nu se ocupe de posibilele lor încălcări.

"Procurorii și judecătorii sînt învinuiți de cei care, în paralel, de asemenea, învîrt bani, tarife și așa mai departe, iar cînd judecătorii și procurorii se află sub o presiune atît de mare în procesul desfășurării acestor reforme, cum credeți, cît de liberi se simt ei ca să investigheze acțiunile lor? Pentru că în procesul de reformare apar foarte repede probleme, pentru că există o scuză ideală pentru a scăpa de ele", a subliniat Cristina Ciubotaru.
"Cînd poporul nostru așteaptă ca corupția să fie investigată? Cînd vor afla despre asta? Cînd se întîmplă, sau de îndată ce am aflat despre aceasta? Oamenii vor rezultatele imediat, mîine. Da. Dar vor ca procurorii să înceapă să acționeze cînd aflăm cu toții despre asta. Ei bine, cel puțin am aflat că aceasta este cel mai probabil o schemă, o problemă, haideți acum. Dar de ce durează cîțiva ani doar să înceapă ancheta, de ce? Pentru că autoritățile care sînt implicate în acest lucru întotdeauna fac presiuni asupra lor și nu le permit să acționeze", a spus avocatul, fostul vicedirector al Centrului Anticorupție din Moldova.

Ea a menționat că în sistemul Justiției au loc reforme nesfîrșite.


"Eu nici nu mai știu care este scopul reformei justiției. Știți care este scopul său? Mi se pare că reforma justiției a devenit un scop în sine. Adică reformăm sistemul Justiției pentru a reforma sistemul justiției, este doar un scop în sine. Reformăm ceea ce am reformat deja. Adică, mi se pare că în acest proces dificil, dureros, toată lumea a uitat deja pentru ce se face acest lucru. Spre ce tindem? Cînd ne vom opri în sfîrșit?", se întreba Cristina Ciubotaru.

În opinia ei, într-o astfel de situație nu putem aștepta rezultate din partea sistemului judiciar și de urmărire penală.

"În timp ce sînt tratați în acest mod, cum ar trebui ei să acționeze? Acestea și așa sînt cazuri periculoase. Cînd mergi împotriva unor oficiali de rang înalt care vor vota legea mîine, veți fi înlăturat sau vei ajunge în închisoare foarte repede. Adică ei au mult mai multe oportunități de a acționa decît tine, ca procuror, ca judecător de a te apăra, iar politicienii noștri promovează ura față de judecători și procurori. Pentru ei e foarte simplu să înlăture pe cineva sau să-l numească cumva. Nimeni nu-i va fi milă de el, chiar dacă este un bun judecător sau procuror. Cunosc situații, cazuri cu astfel de judecători, procurori, care pur și simplu au fost aruncați de la bord. Desigur, nimănui nu-i pare rău, pentru că este pur și simplu un judecător și un procuror. În societatea noastră Ei cu toții sînt ca niște" diavoli", dar în realitate sînt oameni care ar fi putut contribui la obținerea unor rezultate foarte bune", a spus avocatul, fostul vicedirector al Centrului Anticorupție din Moldova.
În acest sens, ea a adus exemplul acrobaților într-un circ care merg pe o sfoară la o înălțime de 10 metri.

"Ei își mențin echilibrul și încearcă să treacă cumva, de la un punct în altul, să nu cadă. Dar dacă e să ne imaginăm că această sfoară este "clătinată", vă puteți imagina cît de "ușor" le este să se țină și de ce nu aleargă cu viteză mare, de ce nu există viteză în toate aceste procese", a subliniat Cristina Ciubotaru.

15
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?