COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Creştinii ortodocşi sărbătoresc Moşii de iarnă sau Sîmbăta Morţilor

Creştinii ortodocşi sărbătoresc Moşii de iarnă sau Sîmbăta Morţilor

Creştinii ortodocşi prăznuiesc pe 22 februarie Moșii de iarnă sau Sîmbăta Morţilor. În această zi, enoriaşii fac parastase pentru cei dispăruți.

Pentru ca pomana să fie primită, este bine ca oamenii să respecte și tradițiile specifice acestei zile, notează Noi.md cu referire la moldpres.md.

În tradiția populară există șapte sîmbete ale morților. Acest ciclu de șapte sîmbete este deschis de moșii de iarnă și închis de Sîmbăta lui Lazăr (ziua dinainte de Duminica Floriilor). Sîmbăta morților este ultima sîmbătă înainte de Lăsatul Secului de brînză, odată cu Lăsatul Secului de carne. În tot acest răstimp, credincioșii fac parastase.

În Sîmbăta Morților preoții oficiază Sfînta Liturghie și Slujba Parastasului. Credincioșii merg la biserică cu colive, colaci, vin, dar și vase cu bucate pregătite special pentru această ocazie (sarmale, plăcinte, friptură, piftie) și fructe sau dulciuri pentru a fi sfințite de preoți. Ulterior, acestea vor fi împărțite alături de o lumînare aprinsă întru pomenirea celor adormiți.


De Sîmbăta Morţilor sînt legate mai multe obiceiuri şi superstiţii. Astfel, în această zi se mănîncă răcitură, iar dacă aceasta rămîne pînă duminică, ar trebui aruncată, existînd credința că cel care a mîncat-o duminică va suferi de friguri în timpul verii.

În această zi, nu este bine ca femeile să muncească. Se spune că cele care încalcă această tradiție vor tremura ca piftia și „li se va întoarce pomana pe care au dat-o”. Această zi mai trebuie respectată şi pentru a "te feri de nebunie" şi ca să încetinești procesul de îmbătrînire. Femeile care dau de pomană în această zi nu au voie nici să spele, existînd credința că „dau lături morților”.

Totodată, din popor se zice că „nu se fac nunţi de Moșii de iarnă”. Conform tradiţiei creştin ortodoxe, odată cu Lăsatul Secului de carne, cununiile religioase ar trebui să fie interzise. Noul sezon al nunţilor se va deschide după Duminica Tomii (a doua duminică după Paște).

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load