Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4027

Astăzi, moldovenii îi cinstesc pe Sfinţii 40 de mucenici

22 mar. 08:03   Societate
2298 1

Sărbătoare importantă pentru creştinii ortodocşi de stil vechi. Biserica Ortodoxă îi cinsteşte astăzi pe cei 40 de mucenici, soldaţi romani, care au fost omorâţi pentru credinţă.

În anul 313 după Hristos, împăratul roman Constantin a emis un edict prin care legaliza creştinismul. Cumnatul lui, Liciniu, era însă păgân şi a hotărât să stârpească religia. El se temea de o eventuală trădare şi a decis să scape de creştinii din armata sa. În cetatea Sevastiei, din Armenia, erau 40 de oşteni, care împărtăşeau creştinismul. Ei au refuzat să se închine idolilor. De aceea, au fost aruncaţi în apa îngheţată a lacului Sevastiei.

O minune divină i-a salvat însă, pentru că apa s-a dezgheţat. Dimineaţa, au fost scoşi vii. Chiar şi aşa, le-au fost zdrobite fluierele picioarelor şi au fost arşi de vii.

În această zi, sunt gătiţi colaci în forma cifrei opt, numiţi şi sfinţi pe care gospodinele le iau la biserică, iar conform unei tradiţii populare, neacceptată de preoţi, bărbaţii obişnuiesc să bea 40 de pahare cu vin.

În popor, Ziua Sfinţilor 40 de Mucenici se asociază cu trezirea naturii la viaţă.


16
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?