COVID-19 în MOLDOVA

Creștinii ortodocși de stil vechi intră azi în Postul Sfintei Marii

Creștinii ortodocși de stil vechi intră azi în Postul Sfintei Marii

Creştinii ortodocşi care respectă calendarul bisericesc vechi intră azi, 14 august, în Postul Adormirii Maicii Domnului, numit în popor şi Postul Sfintei Marii. Postul va dura pînă la 28 august, cînd se prăznuiește Adormirea Maicii Domnului.

Deşi este un post relativ scurt, de două săptămîni, acesta este unul aspru. Dezlegare la peşte şi vin se face doar la un singur praznic, la 19 august, de Schimbarea la Faţă a Mîntuitorului, indiferent în ce zi cade această sărbătoare. În rest, în zilele de luni, miercuri şi vineri creştinii mai rîvnitori consumă bucate fără untdelemn, iar în zilele de marţi, joi, sîmbătă şi duminică au dezlegare la untdelemn.

Biserica dezleagă postul pentru copii, gravide, persoane bolnave în măsura în care să-şi menţină puterile şi sănătatea trupului. Totodată, creştinii sînt îndemnaţi să se abţină de la petreceri, să frecventeze slujbele şi să se împărtăşească cu sfintele daruri. Enoriaşii se pot împărtăşi din prima duminică, în ajun mergînd la spovedanie.


În ultima zi a postului se merge seara la vecernie. În ziua Marelui Praznic se oficiază Sfînta Liturghie, după care se poate gusta din toate bucatele.

Acesta este unul dintre cele patru posturi din an, alături de Postul Naşterii Domnului, Postul Paştilor şi Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load