X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Clădirea familiei Stati de pe strada Mateevici din capitală, scoasă la vînzare din contul datoriilor

10 feb. 2022,, 14:52   Societate
4979 0

Clădirea sediului central al grupului ASCOM, compania deținută de miliardarul Anatol Stati, amplasată pe strada Alexei Mateevici 75 din centrul capitalei, care găzduiește în prezent sediul OSCE în R. Moldova, a fost scos la vînzare.

Anunțul a fost publicat pe un site de vînzări miercuri, 9 februarie. Imobilul imens stă pe un teren de 24 de ari, în apropiere de parcul Valea Morilor, transmite Noi.md cu referire la replicamedia.md.

Clădirea a fost gajată și se află pe lista vînzărilor de garanții ale unei bănci. În anunț se spune că banca admite și posibilitatea de cesiune de creanță sau alte modalități de recuperare a activelor.

Prețul nu a fost indicat, însă în anunț se menționează că acesta este „negociabil”.

În toamna anului 2021, una dintre cele mai mari clădiri nefinisate din centrul capitalei, deținută de Anatol Stati, a fost vîndută în cadrul unei licitații unui moldovean cu afaceri în Statele Unite. Este vorba despre blocul cu nouă etaje de pe bulevardul Ștefan cel Mare 150, amplasat vizavi de grădina publică Ștefan cel Mare. Construcția clădirii, edificate pe 22 de ari de teren, chiar peste drum de monumentul lui Ștefan cel Mare, a început încă în 2010 și, după o schimbare de proprietar, în 2016, a fost preluată de Moldindconbank pentru neachitarea creditelor.


Potrivit Mold-street, în ultimii ani activele lui Anatol Stati și ale familiei sale au ajuns sub sechestru ca urmare a unor datorii față de creditori. Unele au trecut deja în proprietatea creditorilor. La fel unele companii sînt în procedură de insolvență din cauza datoriilor.

Potrivit unor surse, problemele financiare ale grupului Ascom controlat de Anatol Stati au început după ce în 2010, Kazahstanul a confiscat activele petroliere și gaziere din această țară. Chiar dacă Anatol Stati și companiile afiliate au inițiat un proces și au cîștigat arbitrajul în Suedia, iar Kazastanul a fost obligat să plătească circa jumătate de miliard de dolari, litigiul a continuat. Or Kazahstanul a refuzat să achite și se luptă în instanțe pentru a anula decizia instanței de arbitraj și de a nu plăti despăgubirile, notează sursa.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?