Ciurea: Demisia procurorului e logică, dar nu rezolvă problema

Ciurea: Demisia procurorului e logică, dar nu rezolvă problema

Demisia lui Eduard Harunjen din fruntea Procuraturii Generale nu rezolvă sub nicio formă problema instituției, dar aceasta este logică avînd în vedere evenimentele din ultimele săptămîni.

De această părere este comentatorul politic Corneliu Ciurea. În opinia lui, pentru actuala putere este o sarcină uriașă reformarea Procuraturii, dar pentru aceasta este nevoie de timp, transmite IPN.

„Ceea ce a putut să facă destul de rapid actuala alianță este să înlăture persoanele-cheie de la vîrf. Dar, după cum au spus și mulți reprezentanți ai societății civile, dacă înlături oamenii de la vîrf nu înseamnă că ai schimbat sistemul. Și aici, voința politică a blocului ACUM și a socialiștilor se izbește de sistemul procurorilor pe care unii îl consideră rău, iar alții – doar un sistem obișnuit”, a afirmat comentatorul în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova.

Deputatul blocului ACUM, Oazu Nantoi, spune referitor la frauda bancară că Procuraturii Generale nu i se impută că a greșit ceva în investigare. „S-a creat impresia că Procuratura Generală i-a protejat pe făptașii acestei crime, oferindu-le timp pentru ca banii aceia care au fost furați să fie ascunși cît mai bine, profitînd de realitățile de astăzi care există pe glob legate de zonele off-shore”, spune Oazu Nantoi. În opinia lui, ceea ce s-a petrecut în interiorul Republicii Moldova putea fi investigat de Procuratura Generală fără nicio problemă, iar pentru ceea ce a avut loc în exterior s-a putut recurge la ajutorul companiilor specializate.

Expertul economic Viorel Gîrbu consideră că în perioada anterioară se exercita o presiune asupra instituțiilor statului printre care și Procuratura. Potrivit lui, după furtul miliardului este firesc să presupui că puterea politică anterioară a fost, într-o măsură foarte mare, de rea credință și a avut la mînă diverse instrumente care i-a permis să controleze economia aproape în ansamblu.

 

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load