X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Cît de importantă este diploma de bacalaureat în R. Moldova

14 iun. 2021,, 16:10   Societate
7343 0

La momentul dat, elevii care au absolvit clasa a XII-a se află în perioada susținerii examenului de bacalaureat. Pe 4 iulie, aceștia vor obține rezultatele finale după examinarea contestațiilor. Dar presupunem că puțini s-au întrebat ce urmează, care este, de fapt, utilitatea acestei diplome, cît de importantă este aceasta pentru a-ți continua studiile acasă.

Diploma de bacalaureat atestă finalizarea ciclului liceal de studii, care îți oferă pe hîrtie inscripția „studii medii”.

Ce facem cu această diplomă la noi în țară?

Ei bine, cu ajutorul acesteia poți să îți continui parcursul educațional la o universitate (învățămînt superior) sau în învățămîntul profesional tehnic. Dar, pentru a fi admis la universitate în ciclul I (studii superioare de licență), nu e strict necesară diploma de bacalaureat. Poți să te înscrii și cu diploma de studii profesionale, fie un act de studii echivalent al studiilor efectuate în străinătate, recunoscute de către structura abilitată pentru recunoașterea și echivalarea actelor de studii și a calificărilor din cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

Totodată, absolvenții instituțiilor de învățămînt din localitățile de est ale Republicii Moldova și din municipiul Tighina, care dețin atestate de studii medii de cultură generală, pot participa la concursul de admitere în ciclul I – studii superioare de licență la locurile cu destinație specială pentru categoria respectivă de candidați, inclusiv pe bază de contract cu taxă de studii.


Cei care au promovat concursul de admitere și sînt înmatriculați vor urma un an de studii compensator în instituția de învățămînt superior, cu susținerea ulterioară a examenelor de bacalaureat.

Cetățenii Republicii Moldova care dețin acte de studii eliberate la absolvirea învățămîntului mediu general, precum și reprezentanții diasporei moldovenești de peste hotare, deținători ai unui act de studii medii generale cu durata de 11 ani, pot participa la concursul de admitere numai la locurile pe bază de contract cu taxă de studii, stabilită de către instituții pentru cetățenii Republicii Moldova.

Cei care au promovat concursul de admitere și sînt înmatriculați vor urma un an de studii compensator în instituția de învățămînt superior, fără susținerea ulterioară a examenelor de bacalaureat.

La examenul național de bacalaureat, anul școlar 2020/2021, sînt înscriși 16 773 de candidați. Dintre cei 16 773 de candidați, proveniți din licee teoretice sînt 11 094, colegii/centre de excelență – 5 121, universități – 203, externat – 355. Examenele din acest an vor avea loc în 93 de centre de bacalaureat.

Anul trecut, din cauza condițiilor epidemiologice, examenele de BAC pentru elevii din Moldova au fost anulate, iar nota finală de absolvire a fost calculată în baza notelor semestriale. În 2020, și elevii restanțieri înscriși la BAC și-au putut lua diplomele fără a scrie examenele.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?