X 
Cazul Șor stiri: 599

Cinci localități din Moldova care găzduiesc refugiați vor beneficia de granturi

12 apr. 22:00   Societate
2440 0

18 comunități din Ucraina și Republica Moldova, au fost selectate ca parte a programului de granturi pentru sprijinirea redresării economiilor și comunităților locale afectate de evenimentele din Ucraina.

În Republica Moldova, de granturi în valoare totală de 355.000 de euro vor beneficia cinci localități: Cărpineni, Volintiri, Copceac, Cimișlia și Drochia. Acestea vor utiliza mijloacele alocate de UE pentru îmbunătățirea infrastructurii locale și integrarea socio-economică a refugiaților din Ucraina stabiliți în aceste localități. Inițiativele vor fi implementate în 2023.

Două dintre granturi sînt acordate pentru răspuns la criză și recuperare imediată:

  • Volintiri. Va fi amenajat un spațiu de lucru pentru antreprenori, precum și un spațiu de cazare pentru refugiați.
  • Cărpineni. Autoritățile vor crea un Centru de integrare, care va asigura reprofilarea profesională a refugiaţilor apţi de muncă şi incluziunea lor socio-economică. Totodată, Centrul va găzdui activități pentru preșcolari, astfel încît părinții să se poată angaja.

Trei granturi sînt oferite pentru recuperare și anticipare a crizelor:

  • Drochia. Autoritățile își propun să instaleze un sistem fotovoltaic și să repare acoperișul deteriorat al unei grădinițe din localitate. În prezent, instituția preșcolară este frecventată de un număr de circa 250 de copii, inclusiv refugiați din Ucraina. Investiția va contribui la economisirea a 80% din factura pentru energia electrică.
  • Cimișlia. Autoritățile publice locale vor achiziționa două mijloace de transport care să asigure legătura între centrul raional și cîteva localități, inclusiv Bogdanovca Veche, Bogdanovca Nouă și Dimitrovca. Mai mulți oameni din aceste sate se deplasează zilnic în centrul raional la muncă, la instituțiile medicale sau la alte servicii publice, iar accesul la transportul public este unul dificil.
  • Copceac. Vor fi îmbunătățite condițiile pentru localnicii și refugiații care vor să inițieze o afacere.

Granturile sînt oferite în cadrul unei componente noi a inițiativei „Primarii pentru Creștere Economică”, inițiată pentru a susține localitățile care găzduiesc refugiați din Ucraina. Granturile acordate la categoria răspuns la criză și recuperare imediată sînt de 30.000-50.000 de euro (nu este necesară nicio cofinanțare), iar la categoria recuperare și anticipare a crizelor – de 70.000-100.000 de euro (este necesară o cofinanțare de cel puțin 20%).


La concursul de granturi au participat 25 de localități, membre ale inițiativei.

Inițiativa „Primarii pentru Creștere Economică”, etapa a doua (2021-2024), urmărește creșterea economică incluzivă și crearea de locuri de muncă prin sprijinirea autorităților locale din țările Parteneriatului Estic.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?