X 
Transnistria stiri: 1445
Preşedintele stiri: 4063

Cetățenii, avertizați cu privire la siguranța alimentară: pregătiți-vă pentru imprevizibil

7 iun. 16:45   Societate
2738 0

Anual, pe 7 iunie marcăm Ziua mondială a siguranței alimentelor care, în acest an, se desfășoară sub genericul ,,Siguranța alimentară: pregătiți-vă pentru imprevizibil”.

Evenimentul constituie o oportunitate de a evidenția rolul pe care alimentele sigure îl au pentru sănătatea și bunăstarea umană și de a solicita acțiuni concrete pentru îmbunătățirea siguranței alimentare. Conceptul este susținut și promovat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Organizația pentru Alimentație și Nutriție (FAO), transmite Noi.md.

La nivel mondial, se estimează că în jur de 600 milioane de oameni se îmbolnăvesc în urma consumului de alimente contaminate și 420 de mii mor în fiecare an. Copiii mai mici de 5 ani sînt cei mai vulnerabili, suportînd în jur de 40% din consecințele consumului alimentelor nesigure. Totodată, aceștia sînt afectați cel mai frecvent și de malnutriție. Peste 200 de afecțiuni – de la bolile diareice acute, la cancer, sînt generate de consumul alimentelor contaminate cu bacterii, virusuri, paraziți sau cu substanțe chimice, precum metalele grele.

În Republica Moldova, anual, se înregistrează cca 16-20 mii cazuri de boli diareice acute, inclusiv cu pînă la 10 decese printre copiii sub vîrsta de 5 ani şi adulţi. În structura morbidităţii, în 75% predomină copiii. De asemenea, anual, se înregistrează peste 20 de izbucniri epidemice în grup.

Lanțurile de aprovizionare cu alimente implică mai multe persoane: producători, procesatori, transportatori, distribuitori, comercianți, bucătari, precum și consumatori. Toți cei implicați în diferitele etape ale lanțului alimentar au responsabilitatea de a menține siguranța alimentelor.


Pentru prevenirea bolilor condiționate de consumul alimentelor și a apei nesigure, îndemnăm populația să se alături campaniei #WorldFoodSafetyDay și să respecte CINCI principii ale OMS privind siguranța produselor alimentare:

Curățenia. Aveți grijă să vă spălați pe mîini înainte de a găti și de a consuma alimentele, să curățați ustensilele, suprafețele și să utilizați materie primă igienizată;

Evitați contactul produselor preparate cu cele crude pentru a preveni contaminarea încrucișată;

Gătiți la temperaturi potrivite fiecare grup de alimente;

Păstrarea. Atît înainte, cît și după prepararea produselor, asigurați-vă că le depozitați la o temperatură optimă pentru a preveni alterarea acestora;

Siguranța. Utilizați materie primă sigură și apă de calitate pentru prepararea alimentelor.

3
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?