COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Cele 1,5 milioane de euro, stabilite drept prejudicii de CtEDO în dosarul „Gemenii”, ar putea să fie achitate de judecători

Cele 1,5 milioane de euro, stabilite drept prejudicii de CtEDO în dosarul „Gemenii”, ar putea să fie achitate de judecători

Prim-ministru Ion Chicu a solicitat Ministerului Finanțelor să elaboreze un proiect de rectificare a bugetului de stat reducînd finanțarea pentru sistemul judecătoresc în 2020 cu 70 de milioane de lei.

Decizia vine după ce CEDO s-a expus privind daunele în dosarul SA „Gemenii” și a obligat Guvernul Republicii Moldova să plătească această sumă pînă pe 18 mai.

„Condamnarea în 2011 a venit ca urmare a deciziei unor îmbrăcați în mantii de judecători pe nume: Vera Macinscaia, Tamara Chișca-Doneva, Ala Cobîneanu, Tatiana Vieru și Svetoslav Moldovan. Acești indivizi contrar constituției au revizuit la 20 iulie 2005 o încheiere finală a Curții Supreme de Justiție din 2004 în privința unui conflict între două companii private, proprietarii complexului comercial Gemini. Peste aproape 15 ani de la decizia acestor judecători, Guvernul RM trebuie să găsească 70 de milioane de lei din bugetul anului 2020 și să-i achite”, a menționat Chicu în debutul ședinței Guvernului, transmite NOI.md cu referire la realitatea.md.


Pe lîngă rectificarea bugetului de stat pentru 2020, Chicu a mai cerut ministrului Justiției, Fadei Nagacevschi, să se adreseze la Procuratura Generală în legătură cu inițierea urmării penale a persoanelor care au prejudiciat bugetul de stat în urma pierderii cauzei la CEDO. „Nu doar a acestor cinci, pentru care trebuie să plătim 70 de milioane de lei, ci pe toate cazurile ăn care RM a plătit”, a accentuat Chicu.

Prim-ministrul a mai cerut să fie publicate toate cazurile de pierdute de RM la CEDO, cu indicarea numelo judecătorilor și a altor persoane vinovate, precum și sumele pierdute.

Prin urmare, Ministerul Finanțelor va iniția procedura de estimare prin metodele indirecte prevăzute de codul fiscal a veniturilor judecătorilor care au emis decizii pentru care RM a fost condamnată la CEDO, iar ANI va iniția procedura de verificare a veniturilor acestor judecători.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load