Eurovision stiri: 492
Transnistria stiri: 1304

Ce spune juristul Vlad Gribincea despre dispersarea protestului din centrul capitalei

18 oct. 2022,, 14:30   Societate
2425 0

Noi acuzațiile la adresa Ministerului de Interne, după evacuarea forțată a corturilor din scuarul Parlamentului și din fața Președinției. Potrivit directorului executiv al Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vlad Gribincea, dispersarea protestului a fost nejustificată din punct de vedere legal.

„Pentru dispersarea un protest, conform legii (art. 21-22 din Legea cu privire la întruniri), sînt necesare:

a. încălcarea ordinii publice sau chemările la violență;

b. nesubordonarea cerințelor administrației locale;

c. solicitarea repetată a administrației publice locale de dispersare benevolă și oferirea timpului rezonabil pentru aceasta;


d. refuzul organizatorilor protestului de dispersare benevolă;

e. solicitarea administrației locale pentru intervenția poliției.

Am dubii că aceste cerințe au fost respectate la dispersarea protestului de ieri (duminică, 16 octombrie n.r), iar prin încălcarea legii nu e posibil de edificat un stat bazat pe drept”, a scris Gribincea pe Facebook.

Luni, mai multe organizații pentru drepturile omului din Moldova, printre care Promo-LEX, Amnesty International, Ambasada Drepturilor Omului și Centrul de Politici și Reforme, au condamnat abuzurile poliției asupra protestatarilor și evacuarea forțată a corturilor din centrul Capitalei.

Potrivit unei scrisori comune, publicată pe pagina Promo-LEX, ridicarea corturilor de pe trotuarul din scuarul Parlamentului și din fața Președinției, precum și sistarea întrunirii, a fost disproporționată și abuzivă.

8
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?