X 
Jocurile Olimpice stiri: 119
Transnistria stiri: 1453

Ce scrie presa străină despre cooperarea Moldovei în sectorul apărării

14 mai. 11:06   Societate
3152 0

Moldova și Uniunea Europeană (UE) vor să-și aprofundeze cooperarea în sectorul apărării la un nivel fără precedent – scrie Financial Times.

Potrivit acestei publicații, Republica Moldova va desfășura exerciții militare cu țările UE, va face schimb de date și va participa la achizițiile comune de arme.

Jurnaliștii de la Financial Times au declarat că au studiat o propunere a UE care urmează să fie aprobată la un nivel înalt săptămîna viitoare. Se așteaptă ca Moldova să-și extindă schimbul de informații, să înceapă desfășurarea exercițiilor militare comune și să intre într-un program comun de achiziții de arme, notează Noi.md cu referire la newsmaker.

„Aceste măsuri vor fi cel mai profund pas oficial care leagă apărarea națională a Moldovei de partenerii occidentali”, a comunicat publicația.

Amintim că recent mai mulți experți, și-au exprimat pentru Noi.md părerile despre exercițiile militare comune moldo-americane, ei au spus cum se încadrează asemenea acțiuni în contextul nostru constituțional, dar și al percepției populației în cazul unor astfel de exerciții.


Astfel, potrivit lui Victor Stepaniuc, istoric, fost deputat și ex-viceprim-ministru, astfel de exerciții militare moldo-americane constituie o încălcare serioasă a Legii Supreme a Republicii Moldova.

"Consider că toate aceste exerciții militare ale unei țări neutre, cum este Moldova, cu un bloc militar, este o încălcare a Constituției R. Moldova, deoarece, potrivit art. 11 din Legea Supremă noi sîntem stat neutru".

Și fostul șef al Serviciului de Informație și Securitate al Republicii Moldova, Anatol Plugaru, a menționat că, după părerea sa, astfel de acțiuni din partea militarilor moldoveni și americani contravin legislației noastre.

"Este o acțiune nesăbuită a autorităților noastre și o formă de atragere a Republicii Moldova în război. Aceste acțiuni, manevre nu înseamnă nimic altceva decît o provocare".

Avocatul și juristul Pavel Midrigan a declarat că astfel de exerciți, cu tehnică militară defilînd pe drumurile din Moldova, formează și o percepție specifică și din partea mai multor cetățeni, care se arată deranjați de astfel de acțiuni.

"Astfel de exerciții, precum cele comune cu militari americani, ne deranjează. Pe mine, ca cetățean, mă deranjează. Noi vrem pace. Cu atît mai mult, americanii! Unde sînt americanii și unde sîntem noi ...".

În data de 2 mai, Ambasada Statelor Unite (SUA) la Chișinău a emis un comunicat, în care a menționat despre faptul că "efectivele Trupelor Aeropurtate ale Forțelor Armate din SUA și Republicii Moldova vor participa în săptămînile următoare la un exercițiu military, planificat, de salturi aeriene și desfășurare a forțelor terestre în regiunile centrale și nordice ale Republicii Moldova".

3
1
0
2
15

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?