X 
Coronavirus stiri: 8217
Obiectiv european stiri: 320
Criza energetică stiri: 959

Ce prevede proiectul de lege pentru crearea Fondului de reducere a vulnerabilității energetice

14 iul. 16:03   Societate
1270

Guvernul a înaintat Parlamentului proiectul de lege pentru crearea Fondului de reducere a vulnerabilității energetice.

Astfel, va fi creat sistemul informațional național „Vulnerabilitate energetică”, în care vor fi colectate informații de la toți consumatorii casnici de energie pentru a oferi compensațiile la energie diferențiat în funcție de gradul de vulnerabilitate al fiecărui consumator.

În perioada rece precedentă, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a asigurat implementarea compensațiilor la gazele naturale și energie termică în sumă totală de peste 1,9 miliarde de lei, pentru peste 600 mii de consumatori casnici de gaze naturale și peste 200 mii de consumatori casnici de energie termică. Aceste compesații au fost acordate direct în factură.

Pentru iarna următoare, crearea Fondului de reducere a vulnerabilității energetice ne va permite să acordăm compensații în facturile pentru consumul de gaze naturale, energie electrică și energie termică, în mod diferențiat, în funcție de categoria de vulnerabilitate a fiecărui consumator casnic.

Pentru obținerea compensațiilor lunare, consumatorii casnici de energie se vor înregistra în sistemul informațional „Vulnerabilitatea energetică” – un sistem electronic gestionat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, care va permite acumularea datelor necesare pentru încadrarea consumatorilor în una din categoriile de vulnerabilitate energetică.


În baza informațiilor din sistemul informațional, consumatorii casnici vor încadrați în următoarele categorii:
- consumatori cu vulnerabilitate foarte ridicată;
- consumatori cu vulnerabilitate ridicată;

-consumatori cu vulnerabilitate medie;
- consumatori cu vulnerabilitate scăzută;
- consumatori fără vulnerabilitate energetică.

Criteriile pentru încadrarea în categoriile de mai sus vor fi: nivelul de venit al familiei sau al persoanei singure; raportul dintre cheltuielile pentru resursele energetice și veniturile familiei sau a persoanei singure; tipul sistemului de încălzire; componența familiei; alți parametri stabiliți de Guvern.

De asemenea, din Fondul de reducere a vulnerabilității energetice vor putea fi finanțate programe de subvenții pentru următoarele măsuri: înlocuirea corpurilor de iluminat și/sau modernizarea rețelelor electrice casnice; înlocuirea echipamentelor electrocasnice, electrice și electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic; schimbarea ferestrelor, modernizarea sistemelor individuale de încălzire, termoizolarea locuințelor.

Așa cum am mai zis, este un proiect ambițios, unic în regiune. Este un proiect care îmbină politicile sociale, eficiența energetică și digitalizarea”, a spus ministrul Muncii, Marcel Spatari.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав