X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Ce e de făcut în cazul în care denumirea profesiei nu se încadrează în „Clasificatorul Ocupaţiilor”?

24 noi. 2018,, 13:00   Societate
5424 0

În cazul, cînd denumirea profesiei lipseşte, literalmente, din „Clasificatorul Ocupațiilor”, angajatorii Moldovei sînt oricum obligați să respecte legea în vigoare și să găsească cea mai potrivită funcţie din lista „Clasificatorului”, ca să-l angajeze pe lucrător în baza acesteia și pentru ca să nu fie nevoit să plătească, ulterior, penalități.

Informațiile în cauză au fost comunicate pentru Noi.md de către Dumitru Stăvilă, șeful Inspectoratului de Stat al Muncii (ISM), care are obligația să controleze cum este folosit „Clasificatorul Ocupațiilor din RM”.

Potrivit spuselor Dlui, dacă în cadrul controalelor efectuate inspectorii instituției, pe care o conduce constată necorespunderea denumirii funcțiilor cu cele specificate în „Clasificator”, aceştia fixează aceste încălcări, împreună cu alte încălcări administrative, în procese verbale, pe care apoi le trimit în instanțele de judecată.

Amenzile se aplică în conformitate cu p. 1. art. 56 din Codul contravențional al RM, care stabilește că «Utilizarea de către funcționari, în timpul pregătirii documentelor oficiale, a denumirilor de profesii sau funcții, care nu corespund „Clasificatorului Ocupațiilor din Republica Moldova”, se pedepsește cu amendă de la 6 pînă la 30 de unități convenționale». Reieșind din faptul, că la ora actuală 1 u.c.=50 lei, atunci mărimea amenzii poate varia între 300 și 1500 lei.

Conform celor menţionate de Dumitru Stăvilă angajatorii îl întreabă adesea cum să procedeze în cazul în care în „Clasificator” lipsește denumirea mot-a-mot a profesiei. „Întotdeauna, cînd le ofer consultaţii, le explic că ei oricum au obligația să respecte legea în vigoare, de aceea trebuie să găsească în listă cea mai potrivită denumire pentru a angaja persoane”, a spus el.


Potrivit celor afirmate de şeful Inspectoratului de Stat al Muncii (ISM) nu contează atît denumirea ocupației, cît obligațiile de serviciu, stipulate în contractul de muncă și pe care orice angajat va fi obligat să le îndeplinească la locul său de muncă. După care, dacă este strict necesară anume această denumire a profesiei, atunci prin intermediul instituției-angajatoare poate fi făcută o solicitare către Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, ca aceasta să fie adăugată în „Clasificator”, în baza unui ordin al instituţiei de stat de resort.

„În plus, din anul 2019, cînd nu vom mai folosi carnetele de muncă, denumirea corectă a funcțiilor va fi deosebit de actuală. Pentru că codurile ocupațiilor vor figura în contractele individuale de muncă și în documentele respective, prezentate la CNAS”, a subliniat el.

La rîndul său, directorul executiv al Confederației Naționale a Patronatului din Moldova, Vladislav Caminschi a menționat în comentariul pentru NOI.md că înainte de adoptarea noului „Clasificator al Ocupațiilor din RM” mulți angajatori, în special din domeniul construcțiilor, au reclamat lipsa unor anumite profesii, de care aveau nevoie companiile lor.

Reprezentantul Confederației Naționale a Patronatului și-a amintit, în acest context, că în listă nu exista, spre exemplu, ocupația „stivator de panouri”, „instalator al ferestrelor din polipropilenă” și altele.

„În prezent deja toate acestea și alte profesii există în noua variantă a Clasificatorului”, a menționat V. Caminschi. Potrivit spuselor sale, Patronatul nu a mai primit asemenea reclamații de la angajatori.

“În prezent, unica noastră doleanță este ca documentul în cauză să fie mai deschis, pentru ca în caz de necesitate, acesta să poată fi completat sau modificat, fără prea multe complicații și așteptări îndelungate. Căci astăzi pentru a introduce careva modificări este nevoie să fie modificată Hotărîrea de Guvern. Ar trebui însă elaborat un mecanism, care să permită simplificarea procesului de revizuire a “Clasificatorului Ocupațiilor”. Ca variantă, angajatorului i-ar putea fi dată împuternicirea de a folosi denumirea profesiei necesare lui, dacă aceasta nu există în lista respectivă, după care să se adreseze la Minister cu propunerea de a introduce modificările sau completările respective”, a subliniat el.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?