X 
Criza energetică stiri: 1778
Cutremure stiri: 390
Eurovision stiri: 428

CC: Soțul sau soția va putea fi recunoscut în calitate de succesor în procesul penal al părții vătămate

6 apr. 2021,, 15:24   Societate
2012 0

Prevederile legii care prin care a fost omisă includerea soțului ca succesor al părții vătămate sau al părții civile într-un procesul penal a fost declarată neconstituțională.

Hotărîrea a fost pronunțată de Curtea Constituțională la sesizarea ce a avut la bază o excepție de neconstituționalitate ridicată de procurorul Dumitru Calendari.

Astfel, Curtea a conchis că articolul 81 din Codul de procedură penală contravine Constituției, în partea referitoare la omisiunea includerii soțului/soției în calitate de potențial succesor în procesul penal al părții vătămate sau al părții civile/

"Persoanele care ar putea avea calitatea de victimă indirectă și, respectiv, care ar putea fi admise într-un proces ar putea fi, de exemplu: părinții, copiii, frații, surorile, bunicii, nepoții, legatarul universal fără legături de rudenie cu decedatul, partenerul necăsătorit sau partenerul de facto. În această listă poate fi inclusă și soția victimei decedate. Totodată, Curtea Europeană a stabilit că pot avea calitatea de victimă indirectă mai multe persoane, nu doar una singură. Persoanele în discuție trebuie să aibă un interes legitim și o „legătură suficientă” cu victima decedată", se arată în hotărîrea Curții.

Totodată, pînă la modificarea articolului 81 din Codul de procedură penală de către Parlament, Curtea a instituit o soluție provizorie, potrivit căreia soțul sau soția va putea fi recunoscut în calitate de succesor în procesul penal al părții vătămate sau al părții civile. În acest sens, Curtea a emis o Adresă Parlamentului.


De asemenea, Curtea a conchis că textul: „În cazul în care mai multe rude apropiate solicită această calitate, decizia de a alege succesorul îi revine procurorului sau instanţei de judecată.” din articolul 81 alin. (2) din Codul de procedură penală este neconstituţional.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebuie să fie interzisă în Chișinău depășirea limitei de viteză de 30 km/h?