TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Butoaiele în care va fi pus tulburelul, la mare căutare în Moldova

Butoaiele în care va fi pus tulburelul, la mare căutare în Moldova

Sezonul tulburelului este aproape, aşa că butoaiele în care va fi pusă licoarea sînt la mare căutare. Dogarii lucrează din greu pentru a face faţă cererilor. Deşi sînt mai scumpe, cele mai solicitate sînt poloboacele mici.

Preţul variază între o mie şi 7 mii de lei.

Meşterul Grigore Harea din satul Bravicea, raionul Călăraşi, are multe comenzi de realizat pînă în toamnă. În 30 de ani, a aflat secretul butoaielor în care vinul sau ţuica se păstrează timp îndelungat.

"Ca să confecționezi un butoi, în primul rînd trebuie să fie lemnul bun, ales lemnul copt", a spus meşterul, Grigore Harea.

La cei 62 de ani, meşterul e cunoscut în toată ţara, iar clienţii îi bat în fiecare an la poartă pentru a mai cumpăra cîte un poloboc. Şi asta pentru că butoaiele lui rezistă zeci de ani.

"În general, el se păstrează în beciuri, trebuie să fie la umeditatea cuvenită în jur de 70 de procente. Iar temperatura 10-12 grade, lasă să fie cel mult 14 grade", a spus meşterul, Grigore Harea.

La fel de important este şi modul în care sînt spălate butoaiele, pentru că de asta depinse gustul şi aroma vinului, spune meşterul.

În timp ce unii gospodari pregătesc butoaiele, alţii au scos din beciuri vinul pe care nu l-au consumat şi l-au pus la fiert ca să facă țuică după reţete vechi.

"Eliberăm butoaiele pentru roada anului 2019. Şi ca să nu se arunce în zadar producţia asta, facem țuică. Este o tehnologie mai înaintată cu peliculă, nu este necesară apa pentru a răci aburii din butoiul care fierbe vinul", a spus locuitorul satului Bravicea, Valeriu Bordei.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load