Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Brutăriile din toată țara au dat start coacerii cozonacului

12 apr. 2023,, 12:45   Societate
2180 0

Săptămîna curentă brutăriile din toată țara au dat start coacerii cozonacului. Ouăle, untul, vanilia, stafidele și făina au fost pregătite din timp, iar în ajun de Paște mirosul de arome a copleșit ulițele satelor și a orașelor.

În satul Talmaza din raionul Ștefan Vodă cea mai vestită brutărie din zonă cozonacul a început a se coace încă de vineri. Nu este un lucru ușor spun brutarii care afirmă că pe timp de post e complicat să reziști acestor arome.

Miros de cozonac, cu arome de stafide, portocală și scorțișoară, la brutăria din satul Talmaza, raionul Ștefan Vodă, transmite studio-l.online.

În ajunul sărbătorilor Pascale, cuptoarele sînt încinse de cu zori și pînă noaptea tîrziu, pentru ca brutarii de aici să reușească să coacă tradiționalele delicii pentru masa de sărbătoare a moldovenilor. Într-o singură zi, brutarii de la Talmaza pot face sute de cozonaci, chiar și o mie.



Totuși, ei nu grăbesc lucrurile și așteaptă să se apropie mai mult sărbătoarea Învierii, pentru ca produsele lor să fie cît mai puhave și cît mai proaspete, atunci cînd sînt consumate. Cozonacii sînt un simbol al sărbătorilor pascale, delicii de nelipsit pe orice masă. Totuși, pentru un rezultat frumos și gustos, este nevoie nu doar de îndemînare și ingrediente de calitate, ci și de cunoașterea unor mici secrete.

Totuși, pentru un rezultat frumos și gustos, este nevoie nu doar de îndemînare și ingrediente de calitate, ci și de cunoașterea unor mici secrete.



Transpirați după atîta efort cozonacii ies pe potriva așteptărilor. În 2023 brutarii spun însă că au fost și ei afectați de scumpiri. Toate ingredientele începînd cu făină și-au majorat prețul în medie cu 20 la sută. Vă reamintim că duminica curentă, creștinii ortodocși marchează Învierea Domului.

Tradiția spune că pe masa de sărbătoare trebuie să se regăsească cozonacul, pasca cu brînză, ouăle roșii și carnea de miel. În acest an prețul mediu al unui cozonac variază de la 20 de lei la 180 de lei, în dependență de grame și de producător.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?