Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3998

Boris Gîlcă riscă pînă la 10 ani de închisoare

10 oct. 2023,, 14:52   Societate
3959 0

Fostul șef al Direcției generale asistență socială și sănătate din cadrul Primăriei Chișinău Boris Gîlcă riscă de la 7 pînă la 10 ani de închisoare.

Acesta a fost pus sub învinuire, fiindu-i înaintată acuzarea în comiterea infracțiunii prevăzute de Articolul 42 alin. (5) și Articolul 3322 alin. (2) lit. a) și c) din Codul penal, transmite Noi.md cu referire la Newsmaker.md.

Pe 26 septembrie 2023, Direcția Națională Anticorupție (DNA) din România anunța că a efectuat percheziții într-o cauză ce vizează funcționari publici din Chișinău, care ar fi săvîrșit infracțiuni de „abuz de putere și delapidarea mijloacelor din fonduri externe”, comise în legătură cu gestionarea fondurilor destinate refugiaților din Ucraina. Se menționa că procurorii au percheziționat domiciliul a doi cetățeni moldoveni, aflat în județul Brașov.

În aceeași zi, presa română a scris că a fost percheziționată casa din Predeal, județul Brașov, a lui Boris Gîlcă – fostul șef al Direcției generale asistență socială și sănătate din cadrul Primăriei Chișinău.

Jurnaliștii români declarau că perchezițiile au avut loc în cadrul unei anchete deschise la solicitarea CNA din R. Moldova.


„Direcția generală urmărire penală a Centrului sub conducerea Procuraturii Anticorupție, instrumentează cauza nr.2023970107, începută la data de 27.02.2023, de către organul de urmărire penală al Centrului Național Anticorupție, conform elementelor constitutive ale componenței de infracțiune prevăzută de art. 327 alin. (2) lit. b1) și art. 3322 alin. (2) lit. a) din Codul penal, pe faptul abuzului de serviciu și delapidării mijloacelor din fondurile externe. Investigațiile au fost inițiate în temeiul actelor de constatare acumulate de către reprezentanții organului de constatare a CNA, în privința Centrului de plasament temporar pentru refugiați din str. Studenților 7/5, mun. Chișinău”, au declarat reprezentanții CNA pentru Newsmaker.

Referitor la statutul lui Boris Gîlca în cadrul cauzei menționate supra, CNA a declarat că „prin ordonanța din 05.05.2023, numitul a fost pus sub învinuire – înaintîndu-i acuzarea în comiterea infracțiunii prevăzute de art. 42 alin. (5), art. 3322 alin. (2) lit. a) și c) din Codul penal și pînă la moment careva decizii în cauza penală nu au fost adoptate, totodată în cazul în care pe cauza penală menționată vor fi emise de către procuror careva soluții în ordinea art. 291 Cod de procedură penală, acestea vor fi aduse la cunoștință persoanelor interesate în modul și termenul prevăzut de legislația procesual penală”.

Reieșind din cele menționat de CNA și potrivit Codului Penal al Republicii Moldova Articolul 42 alin. (5) prevede: Se consideră complice persoana care a contribuit la săvîrşirea infracţiunii prin sfaturi, indicaţii, prestare de informaţii, acordare de mijloace sau instrumente ori înlăturare de obstacole, precum şi persoana care a promis dinainte că îl va favoriza pe infractor, va tăinui mijloacele sau instrumentele de săvîrşire a infracţiunii, urmele acesteia sau obiectele dobîndite pe cale criminală ori persoana care a promis din timp că va procura sau va vinde atare obiecte.

Articolul 3322 se referă la delapidarea mijloacelor din fondurile externe:

(2) Aceeaşi acţiune săvîrşită:

  • a) de două sau mai multe persoane;
  • c) de o persoană publică, de o persoană cu funcţie de răspundere, de o persoană publică străină sau de un funcţionar internațional se pedepsește cu amendă în mărime de la 4.000 la 6.000 de unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 7 la 10 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii pe un termen de la 3 la 6 ani, iar persoana juridică se pedepseşte cu amendă în mărime de la 5.000 la 7.000 de unităţi convenţionale cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.
9
1
1
4
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?