Instanța de apel a constatat că Doboș a avut în cauza penală calitate de martor și este în drept de a declara recurs doar în partea cheltuielilor judiciare ce i se cuvin.
Fostul director financiar adjunct al companiei de asigurări susținea că Bețiștor ar fi pretins 50 de mii de euro pentru a-i recalifica acțiunile și pentru a-și retrage acuzațiile în dosarul aflat atunci pe rol la Curtea de Apel Chișinău în care Doboș fusese condamnat la 12 ani închisoare pentru tentativă de delapidare a averii străine și spălare de bani, ambele săvîrșite în proporții deosebit de mari, notează Noi.md cu referire la Zdg.
Sentința emisă la 15 februarie de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a putut fi contestată cu apel la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile.Referitor la faptul, dacă Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a contestat decizia primei instanțe din luna februarie, purtătorul de cuvînt al instituției, Emil Gaitur, a indicat că „examinarea în fond s-a bazat pe o încheierea judecătorească precedentă”, care a rămas în vigoare, deși procurorii au solicitat anularea sa.
„PCCOCS a contestat în 2022 încheierea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, prin care au fost anulate o parte din ordonanțele procurorului general din 2021 – ordonanțe care dispuneau reluarea investigațiilor în privința numitei (după ce anterior Procuratura Anticorupție refuzase pornirea unei cauze penale). Totuși, în 2023, Curtea de Apel Bălți a respins recursul procurorului PCCOCS, astfel încît a rămas în vigoare refuzul inițial al procurorului anticorupție de investigare a pretinselor fapte ale numitei privind coruperea pasivă și abuzul de serviciu.
Prin urmare, următorul act judecătoresc din februarie 2024 al Judecătoriei Chișinău – examinarea în fond – s-a bazat pe încheierea judecătorească precedentă, care anulase o parte din ordonanțele procurorului general și menținuse în vigoare refuzul procurorului anticorupție de investigare a numitei. Potrivit acelei ordonanțe a procurorului anticorupție, în acțiunile fostei demnitare din Procuratura Anticorupție nu au fost stabilite elemente infracționale.
Totuși, procurorii PCCOCS au insistat ca fosta demnitară anticorupție să continue să fie cercetată, iar judecătorul instanței de fond a separat dosarul în partea care nu a fost anulată de judecătorul de instrucție în 2022 – amestecul în înfăptuirea justiției de către fostul demnitar, fapt care permite continuarea judecării fostei demnitare pe acest capăt de acuzare”, a precizat PCCOCS.Adriana Bețișor este fost procuror, care a instrumentat mai multe dosare de rezonanță, precum frauda bancară, dar și cea care a gestionat dosarul penal în care fostul premier Vladimir Filat a fost condamnat la 9 ani de închisoare cu executare, în urma unui denunț depus de către fugarul Ilan Șor.
Aceasta a fost numită în funcţia de procuror în cadrul Procuraturii Anticorupție, prin ordinul procurorului general Valeriu Zubco, la 14 iunie 2011, iar pe 6 august 2019, a depus cerere de eliberare din organele Procuraturii din „motive personale”.
Bețișor s-a declarat nevinovată și a respins toate acuzațiile care i se aduc.
Adăuga comentariu