Despre aceste aspecte a vorbit astăzi deputata platformei DA Inga Grigoriu, în contextul marcării Zilei Mondiale a Mediului.
„Bazinul acvatic al R. Moldova nu este atît de sărac. Avem peste 3600 rîuri, rîulețe și pîraie permanente sau temporare cu o lungime de peste 16 mii km, circa 4 900 fîntîni arteziene, circa 176 500 fîntîni cu alimentare din apele freatice și alte peste 4 400 de lacuri naturale și bazine artificiale cu suprafața de circa 40 000 de ha.Însă, ne lipsește un management eficient al acestor resurse vitale. Continuăm să poluăm apele atît de suprafață, cît și cele subterane. De vină sînt gunoiștile, reziduurile industriale, substanțele chimice din cîmpurile agricole, deversările casnice”, a explicat Grigoriu.
Deputata a vorbit și despre accesul la apă și sanitație. Puțin peste 50 % din localitățile țării dispun de sisteme de alimentare cu apă, iar cealaltă jumătate din satele Moldovei nu au acces la alimentarea cu apă potabilă din sistemul public, problemă care de asemenea trezește îngrijorări, spune Grigoriu.
„Și mai grav stăm la capitolul rețelelor publice de canalizare. Doar 64 de localități rurale au acces la sisteme publice de canalizare din totalul de 116 localități urbane și rurale ce beneficiază de acest serviciu. Doar 7,6 % din localități au acces la rețele, atestîndu-se, totodată, o discrepanță considerabilă dintre sate şi orașe”, a remarcat deputata.
Deputata concluzionează că astfel viața localităților noastre rămîne ca nivel de trai în secolele trecute, deși cu acces nelimitat la internet.
"De ce avem, totuși, aceste rezultate? Proiectele cu o transparență formală, multe dintre ele înghețate în timp, granturile nevalorificate, luptele politice interminabile, promisiunile electorale neacoperite cu fapte, au creat un impediment substanțial în modernizarea infrastructurii", concluzionează deputata.
Adăuga comentariu