Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Azi este marcată Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei

24 mar. 2020,, 09:58   Societate
2453 0

În fiecare an, la 24 martie, este marcată Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei (TB), cu scopul de a face cunoscute publicului cunoştinţe esenţiale despre cauzele, prevenţia şi tratamentul acestei boli, obiectivul principal fiind eradicarea acesteia.

Uniunea Internaţională Împotriva Tuberculozei a propus, în 1982, ca 24 martie să fie recunoscută oficial ca zi internaţională dedicată eradicării tuberculozei, pentru că la această dată, în 1882, bacteriologul german Robert Koch a informat oficial comunitatea ştiinţifică internaţională că a descoperit bacilul TB.

În 1995, ziua de 24 martie a fost recunoscută oficial ca zi mondială de luptă împotriva TB, cînd Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Fundaţia Regală Olandeză Împotriva Tuberculozei au organizat un eveniment de amploare în Haga, precizează site-ul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, www.who.int, citează agerpres.ro.

Aproximativ o treime din populaţia lumii are TB latentă, ceea ce înseamnă că oamenii au fost infectaţi cu bacterii TB, dar nu sînt (încă) bolnavi şi nu pot transmite boala. Persoanele infectate cu bacterii TB care au sisteme imunitare compromise - cum ar fi persoanele infectate cu HIV, afectate de malnutriţie sau cu diabet, persoanele fumătoare - au un risc crescut de a se îmbolnăvi. Eforturile globale în combaterea tuberculozei au salvat, din 2000, peste 58 de milioane de persoane, conform www.who.int.

Tema din 2020 a Zilei mondiale de luptă împotriva tuberculozei - "It's time for action! It's time to End TB" - pune accent pe urgentarea acţiunilor care vizează sporirea gradului de acces la prevenţie şi tratament, asigurarea unei finanţări suficiente şi sustenabile inclusiv pentru cercetare, promovarea stopării discriminării bolnavilor de tuberculoză, promovarea drepturilor egale ale populaţiei la tratament, precizează site-ul amintit.

În 2019, OMS a lansat un apel către toate guvernele, comunităţile afectate, organizaţiile şi societatea civilă, partenerii naţionali şi internaţionali, să-şi unească eforturile sub sloganul "Find. Treat. All. #EndTB", pentru a se asigura că nimeni nu rămîne în afara acestor măsuri, se mai arată pe site-ul www.who.int.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?