X 
Cutremure stiri: 501

R. Moldova a înregistrat unul dintre cei mai ridicați indicatori de mortalitate în accidente rutiere

25 iun. 09:30   Societate
4126 0

În anul 2022, Republica Moldova înregistra unul dintre cei mai ridicați indicatori de mortalitate în accidente rutiere în comparație cu țările membre ale UE (83 decese la 1 milion de locuitori), fiind depășită doar de România.

Datele au fost prezentate de Avocatul Poporului în cadrul unui raport.

Gravele accidente rutiere ce au afectat societatea pe parcursul anului 2023 au demonstrat atît ineficiența prevederilor care reglementează răspunderea pentru încălcările în domeniul circulației rutiere, cît și a sistemului de sancționare a conducătorilor auto vitezomani și celor aflați în stare de ebrietate. Aceste aspecte au contribuit la creșterea alarmantă a sentimentului de insecuritate în traficul rutier.

Potrivit raportului, mai multe accidente rutiere grave care au avut loc în 2023, au bulversat societatea, printre care: i) Accidentul rutier, care a avut loc pe drumul național R1 ChișinăuUngheniSculeni – frontiera cu România (Bahmut), în care a fost tamponat o căruță, iar ca rezultat 4 peroane au decedat (inclusiv un copil de doar 3 luni), iar altele 2 au fost rănite grav; ii) Accident rutier grav în Sîngera din mun. Chișinău, în care o fostă angajată a Poliției, în stare de ebrietate alcoolică, a tamponat 3 pietoni. o persoană a decedat, iar 2 au primit leziuni grave corporale ; iii) Accident rutier grav, în care au fost tamponați 2 bicicliști (copii), dintre care unul a decedat, iar altul s-a ales cu grave leziuni corporale (traseul Stăuceni); iv) Accident grav lîngă Aeroport. 2 persoane decedate.

În acest context, Avocatul Poporului Ceslav Panico s-a sesizat ex officio pe parcursul anului 2023 în mai multe cazuri privind accidentele rutiere grave și a inițiat o analiză sistemică a problemei, din perspectiva respectării și protecției dreptul la viață, sănătate, siguranță și securitate în traficul rutier.


Astfel, în perioada septembrie 2023 – mai 2024 a fost elaborat un Raport tematic complex ”Dreptul la Viață, Sănătate, Siguranță și Securitate în Traficul Rutier”. Scopul acestui raport a fost să identifice cauzele și problemele sistemice care contribuie la accidentele rutiere și cum acestea afectează viața, sănătatea, siguranța și securitatea persoanelor în trafic.

În ce privește calitatea drumurilor, Republica Moldova ocupa în anul 2024 ultimul loc din țările Europene, cu doar 2,6 puncte (comparativ cu 6,4 pentru Țările de Jos – cea mai bine clasată țară europeană) .

Problematica siguranței în traficul rutier este complexă și necesită abordare multisectorială din partea mai multor autorități publice cu competențe în domeniu.

Viteza excesivă a fost principala cauză pentru accidentele rutiere și decesele rezultate din acestea. Ponderea acestei cauze a crescut constant din anul 2018 pînă în anul 2022, de la aproape 26% la 35,5% în totalul accidentelor și de la 47% la aproape 53% din totalul deceselor. Această constatare a autorului se bazează pe datele statistice inițiale ale Poliției.

O altă problemă o constituie creșterea numărului de copii implicați în accidentele rutiere – de la 371 în anul 2018, la 480 în anul 2022 (+29%), în special, raportat la suta de mii de copii (+39%) de la 61,6 copii în anul 2018, la 85,8 în anul 2022 (constatări ale autorului conform rapoartelor Poliției ). Intensificarea lucrului educativ cu copiii, pe de o parte, și intervențiile de prevenire în rîndul conducătorilor auto atît de sex masculin, cît și feminin pe de altă parte – vor constitui activități prioritare în următorii trei ani.

Şi aici sînt elocvente ultimele cazuri, cînd în urma accidentelor rutiere au decedat copii, cum ar fi cazul bicicliștilor tamponați pe drumul public R6, soldat cu un deces și o rănire gravă sau decesul copilei de 12 ani sub roțile unui troleibuz în mun. Chișinău. Din totalul de persoane decedate ca şi rezultat al unei infracțiuni, fiecare a doua persoană a decedat în urma unui accident rutier (40,9%).

Prin urmare, rata accidentelor în Republica Moldova se situează peste media tuturor țărilor UE, fiind triplă față de cea din țări precum Regatul Țărilor de Jos sau Germania și de 5 ori mai mare ca în Suedia sau Norvegia – țări cu cele mai mici rate de deces din lume în anul 2022.

Cu risc sporit de producerea accidentelor rutiere și consecințele acestora s-a dovedit a fi traseul republican R6 Chișinău – OrheiBălți, care în anul 2022 a înregistrat 61 accidente soldate cu 51 persoane decedate și 79 persoane traumatizate.

Principalele probleme în domeniu ar fi:

  • Lipsa unei Strategii Naționale pentru Siguranță Rutieră
  • În Republica Moldova nu există o autoritate centrală strategică privind monitorizarea și gestionarea aspectelor ce țin de siguranța și securitatea rutieră
  • Necesitatea integrării și aplicării unui Concept de Sistem de cerințe de siguranță rutieră ”Safe System – Vision Zero” care ar cuprinde un sistem complex de colectare și analize de date
  • Educarea și conștientizarea siguranței rutiere
  • Siguranța pietonilor și a copiilor implicați în accidentele rutiere
  • Procesul de pregătire și examinare pentru obținerea permisului de conducere
  • Problema alcoolul la volan
  • Eficiența serviciului 112
  • Identificarea sectoarelor periculoase ale infrastructurii rutiere
  • Inspecția tehnică anuală, lipsei controlului statului asupra importului de autovehicule avariate și a controlului asupra stațiilor de reparație a acestora
  • Monitorizarea și fixarea încălcărilor din circulația rutieră și-au arătat eficiența
  • Problematica examinării cauzelor contravenționale și penale în domeniul circulației rutiere
  • Nu există un sistem eficient de protecție a victimele accidentelor rutiere

În urma analizei din Raport, Avocatul Poporului Ceslav Panico a înaintat peste 40 de recomandări adresate mai multor autorități și a solicitat Comisiei Parlamentare pentru Securitate Națională și Ordine Publică organizarea unei ședințe de prezentare și dezbatere a Raportului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав