Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4065

CEDO s-a pronunțat în legătură cu plîngerea depusă de Veaceslav Platon

27 iun. 21:38   Politică
3597 0

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a declarat inadmisibilă plîngerea lui Veaceslav Platon împotriva Republicii Moldova, anunță Noi.md

Platon, care a reclamat o încălcare a articolului 5 § 4 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, susținînd că nu a fost asistat de avocatul ales de el în legătură cu arestarea sa și că autoritățile i-au creat obstacole în întîlnirile cu avocații săi.

Platon a spus că nu a fost informat de audierile privind prelungirea detenției sale și că toate ședințele de judecată s-au desfășurat cu ușile închise.

Curtea a considerat că Platon a fost reprezentat de un avocat din oficiu în absența avocatului ales și că plîngerea sa legată de această reprezentare a fost depusă după termenul de șase luni prevăzut de Convenție.

În ceea ce privește întîlnirile cu avocații săi, CEDO a recunoscut că Platon a întîmpinat dificultăți în a se întîlni cu avocații săi, însă a constatat că, în ciuda acestor obstacole, el a avut parte de un număr considerabil de întîlniri și a reușit să se pregătească pentru audieri. De asemenea, Curtea a subliniat că Platon nu a demonstrat circumstanțe speciale care să justifice cerința unei ședințe publice în cazul său.


Prin urmare, Curtea a respins plîngerea ca fiind vădit neîntemeiată și inadmisibilă.

Noi.md amintește, Veaceslav Platon a fost reținut în iulie 2016 și a petrecut patru ani după gratii. În aprilie 2017, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, l-a condamnat la 18 ani de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani în cauza devalizării cu 800 de milioane de lei a Băncii de Economii. În decembrie 2017, Platon a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru că ar fi încercat să scoată, în 2016, cînd se afla în arest, sume de bani din cîteva firme de asigurări la care era acționar majoritar. Inculpatul ar fi cerut pentru această operațiune sprijinul unor mascați „Pantera”. La 30 ianuarie anul 2020, Curtea de Apel Chișinău a casat decizia din decembrie 2017, prin care Veaceslav Platon a fost condamnat la 12 ani de pușcărie, cauza urmînd să fie transmisă la rejudecare.

La data de 15 iunie, 2020 Platon a fost eliberat din arest, de către judecători fiind admis demersul de suspendare a executării pedepsei.

10
4
0
3
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?