X 
Puterea stiri: 7333
Criza energetică stiri: 1082

Au început o serie de ateliere pentru reintegrare socială a persoanelor eliberate din detenție

16 sep. 19:30   Societate
1056 0

Ministerul Justiției a demarat seria de ateliere de lucru pentru perfecționarea mecanismului de reintegrare socială a persoanelor eliberate din detenție

Prima ședință a grupului de lucru din seria de ateliere planificate pentru această toamnă de către Ministerul Justiției și Agenția ONU pentru Combaterea Drogurilor și Criminalității (UNODC) a avut loc ieri. Mecanismul de reintegrare în societate a foștilor deținuți prevede cooperarea dintre instituții și organizații necomerciale pe următoarele dimensiuni de intervenție:

1. asistență în găsire unui loc de trai, locuințe de tranziție și sprijin financiar;

2. asistență în găsirea unui loc de muncă și revenirea pe piața muncii;


3. acces la servicii de sănătate și servicii sociale;

4. intervenții privind abuzul de substanțe și programe de schimbare a comportamentului criminal;

5. monitorizare și supraveghere a foștilor deținuți;

6. suport familial, întoarcerea și integrarea în societate.

„Reintegrarea în societate a persoanelor liberate din detenție nu este doar responsabilitatea sistemului penitenciar sau de probațiune. Toate instituțiile statului și organizațiile relevante trebuie să contribuie și să-și aducă aportul în acest proces, astfel încât probabilitatea de recidivă a foștilor deținuți să fie în scădere”, a menționat secretara de stat a Ministerului Justiției, Nadejda Burciu.

În cadrul ședinței, a fost prezentat modelul suedez al penitenciarelor de tip deschis și pregătirea progresivă de eliberare, ceea ce presupune că persoana condamnată progresează de la un regimul de detenție mai strict către unul mai blând, existând astfel o adaptare graduală a persoanei cu viața în libertate, aspect care nu se aplică în sistemul execuțional-penal autohton.

Din aproximativ o mie persoane condamnate liberate din detenție, pe parcursul anului 2021, doar 128 au fost asistați în găsirea unui loc de muncă, din care doar opt persoane au fost încadrate în cîmpul muncii, iar 17 au asistate pentru identificarea unui spațiu locativ, dintre care doar șase au fost plasate în centre de plasament temporar. În acest sens, Ministerul Justiției își propune să eficientizeze interacțiunea dintre instituții și procesul de asistență astfel încât numărul persoanelor asistate să crească.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав