COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 849 435 INFECTAȚI 328 000(+906)   TRATAȚI 306 269     DECESE 7497(+38)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2955
Puterea stiri: 6784
Coronavirus stiri: 7608

Amestecul ilegal al instanței în împuternicirile autorităților locale continuă

11 sep. 2019,, 07:21   Societate
5721 0

Imixtiunea abuzivă a instanței în împuternicirile autorităților locale continuă. În special, judecătorii adoptă decizii care vin în contradicție cu legislația în vigoare deoarece obligă autoritățile locale să facă ceea ce nu permit actele normative în vigoare, pe cînd modificările la acestea pot fi operate doar de autoritățile locale.

Astfel, Judecătoria Chișinău, oficiul Rîșcani a dat cîștig de cauză SA „Restaurant Doina” împotriva Primăriei și Consiliului Municipal al capitalei, obligîndu-le să elibereze proprietarilor acestui restaurant un certificat de urbanism pentru construcția unui centru comercial și de divertisment, multifuncțional, a unui hotel și a unei parcări subterane pe terenul de pe strada Trandafirilor 6, în zona de parc „Valea Trandafirilor”, aflat în proprietatea lor. Totodată, la ședință a lipsit reprezentantul Primăriei.

De menționat că restaurantul Doina se află în proprietate privată. Proprietarii lui au decis să demonteze clădirea și să construiască pe teritoriile adiacente un centrul comercial și de divertisment, un hotel și o parcare subterană. Însă această zonă are codul urbanistic C6, ceea ce nu le permite să facă acest lucru, iar pentru a realiza aceste planuri codul urmează să fie schimbat pe C5.

Primăria municipiului Chișinău și Consiliul Municipal nu au susținut schimbarea acestui cod și au refuzat să elibereze un certificat de urbanism și autorizația de construcție. Proprietarii restaurantului „Doina” au contestat acțiunile autorităților capitalei și în final instanța de fond a adoptat o hotărîre în favoarea lor, obligînd autoritățile locale să elibereze SA „Restaurant Doina” un certificat de urbanism pentru proiectare.

Primăria capitalei a contestat această decizie la Curtea de Apel care va susține la 11 septembrie o ședință în acest sens.


Experții în domeniul jurisprudenței se arată nedumeriți în legătură cu faptul că instanța de fond a adoptat o decizie în favoarea SA „Restaurant Doina”, implicîndu-se în competența autorităților locale și obligîndu-le să facă ceea cu ce ele nu sînt de acord și pentru ce au dreptul legal, deoarece în zona de parc unde a fost amplasat restaurantul, pe terenul cu codul urbanistic C6, nu poate fi construit un centru comercial și de divertisment, multifuncțional, un hotel și o parcare subterană atîta timp cît codul nu va fi schimbat din C6 în C5.

Acest lucru este posibil doar prin hotărîrea Consiliului Municipal, dar nicidecum prin decizia instanței care, în așa mod, își atribuie împuternicirile autorităților locale și substituie, impune încălcarea Regulamentului de urbanism, ceea ce este absurd. Dacă autoritățile locale nu sînt de acord cu modificările propuse vizavi de noua construcție și nu doresc să schimbe acest cod urbanistic, instanța nu are dreptul să decidă în locul Consiliului Municipal și să-și asume abilitățile acestuia.

0
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Care, după părerea dvs., ar fi acțiunile necesare pentru ca Republica Moldova să depășească cît mai repede criza energetică?
🔽🔽