Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4061

Alexei Bandatii: „Starea de stres în societate a depășit limita”

24 mai. 06:30   Societate
2074 0

Creșterea numărului de tineri care consumă alcool și problema alcoolismului la adolescenți în Republica Moldova este condiționată de faptul că în țara noastră starea de stres a depăși limitele, iar tinerii sînt mult mai expuși la starea de stres, au conflicte cu părinții și ajung în companii proaste unde consumă alcool.

O asfel de opinie a exprimat medicul psihiatru-narcolog Alexei Bandatii, în cadrul emisiunii „Без галстуков cu Alexandru Stahurski” de la postul de televiziune N4, transmite Noi.md.

El a remarcat că în societatea noastră aproape în fiecare an au loc astfel de evenimente turbulente, în care starea de stres în societate devine extrem de mare. Problemele care apar în viața personală a unei persoane, sau în familie, joacă un rol foarte mare în percepția de sine, în starea de calm sau de anxietate.

„Starea de stres este pur și simplu nebună. Viața se schimbă cu pași repezi. În fiecare zi are loc un flux uriaș de evenimente. Este aproape imposibil să rămîi undeva pe o insulă nelocuită, o insulă a calmității. Adică, toate problemele pun presiune pe psihicul nostru. Cu siguranță, tinerii, mintea cărora încă nu s-a dezvoltat în totalitate, sînt expuși la starea de stres într-o măsură mult mai mare", a declarat Alexei Bandatii.

Potrivit acestuia, pe de o parte, societatea se schimbă, în fiecare zi are loc un flux extraordinar de evenimente, iar pe de altă parte, există veșnica problemă între părinți și copii. Discuții despre „noi nu făceam astfel de lucruri la vîrsta voastră” și așa mai departe. Există o presiune din partea celor mai apropiați, a celor mai dragi oameni. Și dacă nu există înțelegere reciprocă în familie, adolescenții încearcă să plece, să fugă, să se ascundă, să se ducă la cei care îi înțeleg, să se adreseze celor care îi vor susține, îi vor ajuta, le vor spune cum să se relaxeze, cum să se calmeze.


Dar nu întotdeauna acei tineri sub 18 ani care își părăsesc părinții, familia, ajung într-o micro-comunitate bună.

"De foarte multe ori, cu prietenii, cu vecinii, cu colegii de clasă, cu colegii de la școală, astfel de tineri recurg la utilizarea diferitelor substanțe. Pentru ei se schimbă autoritatea părinților lor, autoritatea persoanelor care le pot spune cum să se comporte corect, cum să-și păstreze sănătatea, care îi pot sfătui să facă ceva sau ce să nu facă - la ce să aibă grijă. Se observă o rebeliune la adolescenți, anularea oricăror persoane cu autoritate, o încercare de a-și construi propriul ”eu”, de a-și conștientiza propria importanță în această viață. Acesta este, de asemenea, unul dintre motivele pentru care tinerii ajung să folosească anumite substanțe", a subliniat psihiatrul-narcolog.

2
0
0
1
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?