X 
Cazul Șor stiri: 599

Ala Nemerenco: "Trebuie să găsim soluții pentru contracararea fenomenului nepăsării naționale"

1 sep. 18:52   Societate
2844 0

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a postat un mesaj în rețelele sociale, în care își exprimă nemulțumirea față de faptul că unii pacienți, programați pentru investigații de înaltă performană, nu s-au mai prezentat la medic.

Ala Nemerenco menționează că, potrivit datelor de la Centrul Republican de Diagnosticare Medicală, pentru investigații de înaltă performanță, cum ar fi: RMN, TC, scintigrafia, pacienții programați nu au mai venit. Astfel, ratîndu-se pe lună între 450 și 700 de servicii, notează Noi.md.

"Medicul a programat pacientul și din careva motive, el nu s-a prezentat (nu a dorit să aștepte, a mers contra plată, a mers în altă țară, a refuzat, etc.).Păi dacă s-a întîmplat așa, se ia telefonul registraturii și se anunță despre anulare. Așa face toată lumea civilizată. Și imediat pe acest loc se programează un alt pacient din rîndul de așteptare. În acest mod reducem și timpul de așteptare.

Însă nimeni nu sună și nu anulează programarea sa. Păi de ce să se complice, nu avem noi oare bani să aruncăm cu ei în cîini? Calculați vă rog cam cît costă 7.769 investigații performante ratate.

Acum în loc să ne căutăm de alte chestii care ard, trebuie să găsim soluții cum contracarăm acest fenomen al nepăsării naționale", se arată în mesajul ministrei.


Ala Nemerenco a mai adăugat că, în opinia ei, schimbarea începe de la fiecare prin faptul că își pasă nu doar de tine, dar și de cei din jur.

Potrivit Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM), din 1 ianuarie 2023, prescrierea, evidența și raportarea serviciilor medicale de înaltă performanță sunt efectuate prin intermediul Sistemului informațional „Raportarea și evidența serviciilor medicale”. Lista serviciilor medicale de înaltă performanţă cuprinde investigaţiile indicate în capitolele IV-XIII ale anexei nr. 5 la Programul unic al asigurării obligatorii de asistenţă medicală, şi anume: servicii de diagnostic funcţional, imagistică medicală, investigaţii de radiodiagnostic, endoscopie de diagnostic, examen audiologic, servicii medicale de profil oftalmologic, de anestezie etc.

2
0
0
2
8

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?