Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Agenția de Mediu din Moldova anunță plantarea unor specii de copaci incluse în Cartea Roșie

25 oct. 2022,, 21:30   Societate
2379 0

Pe data de 22 octombrie, la invitația Societății Ecologice Biotica, dar și suportului Suediei a fost inițiat procesul de reintroducere a plantelor din Cartea Roșie în ariile lor naturale de habitare.

În context, în pădurea „Grădina Turcească”, amplasată pe teritoriul Parcului Național „Nistrul de Jos”, în Zona cu protecție specială (zona A) din meandrul inferior al «Nistrului Vechi», au fost identificate două locații pentru plantarea speciei Euonymus nanus, în jurul stejarului pedunculat de 280 de ani, ocrotit de Lege și un sector de pădure de stejar cu frasin.

„Vornicelul pitic este un semiarbust sempervirescent, înflorește în luna mai, uneori repetat în iulie-august, fructifică în iulie. Se reproduce, mai ales, prin înrădăcinarea lăstarilor repenți și prin lăstari din rădăcină, dar și prin semințe. Teritorial, specia este ocrotită în cadrul Rezervației Naturale „Plaiul Fagului” și alte rezervații. În Republica Moldova este inclusă în lista elaborată pentru Conceptul Rețeaua Ecologică Națională a Republicii Moldova ca un component al Rețelei Ecologice Pan Europene. Habitatul vonicerului pitic sunt pădurile revene de stejar cu arțar și carpen și păduri de luncă, solurile umede aluviale și cenușii de pădure. Astfel, reintroducerea acestei specii în habitatul său natural este foarte benefică și va contribui la răspîndirea și repopularea ei. În urma îngrijirii și monitorizării creșterii vonicerului pitic, sperăm să nu mai fie regăsit în lista speciilor vulnerabile, dar să fie răspîndit în arealul său natural”, a afirmat Elizaveta Alexandrov, specialist principal, Direcția monitoringul resurselor naturale.

Agenția de Mediu a Republicii Moldova anunță că au fost plantate circa 40 de exemplare de vonicer pitic în biotopul lor natural.

Totodată, între participanți au fost discursuri, propuneri, păreri interesante și utile referitoare la specia de plante menționată, inclusiv în general referitoare la flora, faună, fondul forestier din arealul dat și mediu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?