TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

MAI multeminimizează

“Moldsilva” va atrage o atenție mai mare plantelor rare

Agenția „Moldsilva” a anunţat despre relansarea măsurilor de ocrotire a speciilor de plante cu un regim special de protecție, odată cu sosirea primăverii, atunci cînd fondul forestier este mai vulnerabil în faţa comercianților şi a celor care încalcă prevederile legislației în domeniu, transmite moldpres.

Conform unui ordin semnat de Dumitru Cojocaru, director al Agenției „Moldsilva”, șefii entităților silvice subordonate şi personalul silvic sînt responsabili pentru respectarea prevederilor legislației în vigoare ce stabileşte speciile de floră de importanță națională şi internaţională, care necesită protecție prioritară, interzise spre colectare.

Totodată, în Rezervațiile Naturale de Stat „Codrii”, „Pădurea Domnească”, „Plaiul Fagului”, „Prutul de Jos”, precum şi în alte arii protejate din fondul forestier de stat, va fi asigurată monitorizarea permanentă, în special în locurile de creştere, în scopul depistării colectării, comercializării plantelor şi a părților acestora (flori, frunze, muguri, tulpini, ramuri, rădăcini, bulbi, rizomi etc.).

Acelaşi ordin mai stabileşte organizarea de către silvicultori, de comun acord cu organele de poliție, reprezentanții subdiviziunilor teritoriale ale inspectoratului pentru protecția mediului, a măsurilor de prevenire, sistare şi interzicere a colectării, precum şi comercializării plantelor protejate, cu aplicarea prevederilor legislației naţionale ce se impun pe fiecare caz în parte.

În acelaşi context, directorul Agenției „Moldsilva” a menționat că în pofida restricțiilor tradiţionale şi a măsurilor întreprinse de către angajații fiecărei entități silvice în parte, unii cetățeni neglijează cadrul legal și continuă ilegalitățile de distrugere a florei din păduri și comercializarea florilor și plantelor. „Echipele mobile pentru paza fondului forestier vor depune eforturile necesare pentru soluționarea acestui aspect”, a spus Cojocaru.


Agenția „Moldsilva” vine cu un apel către populație şi solicită cooperare în cazurile cînd sînt cunoscute persoane sau agenți economici care nu respectă măsurile de conservare şi de protecție a obiectelor regnului vegetal. Despre asemenea abuzuri în fondul forestier, instituția roagă să fie informată prin intermediul Liniei specializate anticorupție, tel. 022 211-311.

Conform Codului Contravențional, colectarea sau nimicirea plantelor, capturarea sau nimicirea animalelor incluse în Cartea Roșie a Republicii Moldova şi în anexele la Convenția privind comerţul internaţional cu specii sălbatice de faună şi floră pe cale de dispariție, comercializarea ilegală, precum și comiterea altor acțiuni sau inacțiuni ce pot cauza reducerea numărului acestor plante şi animale sau dispariția lor, se sancționează cu amendă de la 30 la 60 de unități convenționale (1500-3000 de lei).

Potrivit instituției, tradițional, cele mai aglomerate puncte de vînzare ilicită a florilor de primăvară se regăsesc în municipiul Chişinău şi pe traseele naţionale Leușeni, Orhei, Călărași, Ungheni ş.a. În Fondul forestier național sînt înregistrate peste 150 de specii floristice, incluse în regim special de protecție.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


MAI multe

Sondaj Toate

load