X 
Transnistria stiri: 1402
Preşedintele stiri: 4055

Situație critică în agricultură: Roada la unele culturi va fi mult mai mică

25 mai. 11:45   Societate
2806 0

Lipsa precipitațiilor îngrijorează fermierii, care spun că se așteaptă la o roadă mult mai slabă și de o calitate scăzută. Deocamdată, cele mai afectate culturi sînt grîul, orzul și rapița. Dar, există riscuri și de compromitere a recoltei de fructe, din cauza polenizării slabe a pomilor de mere, cireșe și prune.

Subiectul a fost discutat la o ședință online a Ministerului Agriculturii cu șefii direcțiilor raionale. Unii dintre agricultori spun că situația este una critică și cer să le fie oferite certificate de constatare a secetei, transmite Noi.md cu referire la tv8.md.

Fermierii din raioane spun că dacă nu vom avea ploi în următoarele săptămîni, o mare parte din roadă riscă să fie compromisă.

„Plantele sînt uscate, începînd de jos pînă aproape de spic. Dacă nu vor fi precipitații o să avem probleme mari. Chiar în cîmpurile unde s-au făcut toate procesele tehnologice, la cei mai buni agricultori, care aveau roadă destul de bună, 6-7 tone, chiar dacă încep ploile nu prognozează mai mult de 3-4 tone la hectar”.

„În teritoriu după vizitele pe care noi le-am făcut și am avut întîlniri cu producătorii, în jur de 30-35 de procente se află în stare bună. Restul, în jur de 40- 45 de procente satisfăcătoare și avem și nesatisfăcătoare”.


„Culturile de grupa a doua dacă nu vom avea precipitații o să avem o recoltă foarte mică. Referitor la sectorul pomicol, ca și la majoritatea colegilor avem probleme cu polenizarea din cauza temperaturilor scăzute”.

0
0
0
3
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?