X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Legăturile neștiute pînă acum între COVID-19 și depresia

17 feb. 2021,, 21:30   Sănătate
1957 0

În cadrul unui studiu, aproape jumătate dintre respondenții care au primit un rezultat pozitiv la coronavirus au vorbit despre simptomele depresiei.

În multe privințe, apariția lor a fost legată de necesitatea de a se afla în condiții nefavorabile și de teama de reinfectare, transmite eNews.

Cercetătorii din Bangladesh, SUA și Universitatea Ruskin (ARU) din Marea Britanie au efectuat o examinare încrucișată a mai mult de 1.000 de pacienți din Bangladesh cu vîrste cuprinse între 18 și 81 de ani infectați cu coronavirus. Lucrările au fost efectuate timp de o lună, între 11 septembrie și 13 octombrie 2020. Detaliile au fost publicate în International Journal of Environmental Research and Public Health, scrie naked-science.ru.

În cadrul studiului, oamenii de știință au intervievat respondenții. Chestionarul a inclus întrebări pe mai multe secțiuni: informații socio-demografice și stilul de viață al respondenților, starea de sănătate, bolile de bază, inclusiv Covid-19, metodele de tratament, în special auto-medicația și spitalizarea, starea psihologică și simptomele depresiei, evaluarea fricii de infecție repetată.

A cincea parte dintre respondenți au anunțat despre existența simptomelor specifice Covid-19, dintre care cele mai frecvente au fost febra și oboseala, iar cele mai persistente au fost diareea și oboseala. Aproximativ un sfert dintre pacienți au încercat să le trateze singuri cu ajutorul medicamentelor eliberate fără prescripție medicală, dar nu s-au adresat la medic. Auto-medicația a fost mai des întîlnită în rîndul femeilor decît în rîndul bărbaților (29,6% față de, respective, 20,2%,).


De asemenea, rezultatele sondajului au arătat că 48% dintre respondenți au prezentat simptome ușoare pînă la severe de depresie. Cel mai des acestea au fost prezente la femei și la respondenții căsătoriți. Dezvoltarea depresiei a fost puternic influențată de veniturile mici, tulburările de somn, lipsa activității fizice, hipertensiune arterială, astm și alte probleme respiratorii. Și, de asemenea, teama de reinfectare și simptomele persistente ale coronavirusului.

Co-autorul studiului, profesorul Shahina Pardhan, a declarat că munca lor a arătat cît de mulți respondenți suferă de depresie — în special în rîndul populației vulnerabile. Știm că Organizația Mondială a Sănătății a anunțat ca pandemia aproape că a distrus industria asistenței psihologice. Acest studiu arată necesitatea acută de aceste servicii, în special în rîndul celor care au fost detectați cu coronavirus", a adăugat profesorul.

Echipa este convinsă că consilierea în probleme de sănătatea mintală prin intermediul sistemelor electronice de sănătate poate fi una dintre abordările tratamentului depresiei în perioada distanțării sociale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?