X 
Criza energetică stiri: 1781
Cutremure stiri: 391
Eurovision stiri: 428

Fumatul poate crește riscul de pierdere a memoriei și confuzie la jumătatea vieții

30 ian. 00:00   Sănătate
660 0

Fumătorii de vîrstă mijlocie sînt mult mai predispuși să raporteze pierderi de memorie și confuzie decît nefumătorii, dar declinul cognitiv scade în rîndul celor de 40-50 de ani care au renunțat la fumat, chiar și recent, potrivit unui nou studiu.

Studiul condus de cercetători de la Universitatea de Stat din Ohio din Columbus, a fost publicat în Journal of Alzheimer’s Disease.

Prevalența declinului cognitiv subiectiv în rîndul fumătorilor intervievați în cadrul studiului – determinată prin chestionarea persoanelor dacă au avut pierderi de memorie și/sau confuzie tot mai frecvente sau mai grave – a fost de aproape 1,9 ori mai mare decît cea a nefumătorilor, au constatat cercetătorii. Un astfel de declin cognitiv în rîndul persoanelor care au renunțat la fumat cu mai puțin de 10 ani în urmă a fost de 1,5 ori mai mare decît în cazul nefumătorilor, scrie AlephNews.

Dar persoanele care au renunțat la acest obicei cu mai mult de un deceniu înainte de a participa la sondaj au avut o prevalență a declinului cognitiv subiectiv cu puțin peste cea a grupului de nefumători.

„Aceste constatări ar putea implica faptul că timpul care a trecut de la renunțarea la fumat contează și ar putea fi legat de rezultatele cognitive”, a declarat într-un comunicat de presă Jenna Rajczyk, autorul principal al studiului și student la doctorat la Colegiul de Sănătate Publică din Ohio. Oamenii de știință au declarat că munca lor se bazează pe cercetările anterioare care au descoperit legături între fumat și boala Alzheimer și alte demențe și se adaugă la dovezile conform cărora renunțarea la fumat este benefică pentru sănătatea neurologică, precum și pentru sănătatea respiratorie și cardiovasculară.


„Asocierea pe care am văzut-o a fost cea mai semnificativă în grupul de vîrstă 45-59 de ani, sugerînd că renunțarea la fumat în această etapă a vieții poate avea un beneficiu pentru sănătatea cognitivă”, a declarat Jeffrey Wing, autorul principal al studiului și profesor asistent de epidemiologie la Ohio State, în comunicat.

Wing a spus că o diferență similară nu a fost găsită în grupul de vîrstă mai înaintată din studiu, ceea ce poate indica faptul că renunțarea mai devreme la fumat oferă oamenilor beneficii mai mari. Oamenii de știință au folosit date din Sistemul național de supraveghere a factorilor de risc comportamental 2019 pentru a analiza relația dintre declinul cognitiv subiectiv și statutul de fumător, chestionînd participanții cu vîrsta de 45 de ani sau mai mult.

Dintre cei 136.018 respondenți, aproximativ 10% au raportat un declin cognitiv, în special în rîndul fumătorilor actuali, urmați de foștii fumători recenți și de foștii fumători care au renunțat la fumat cu cîțiva ani înainte, în comparație cu cei care nu au fumat niciodată. Rajczyk a declarat că studiul a implicat un instrument de evaluare simplu care ar putea fi ușor de utilizat în mod curent în rîndul persoanelor de vîrste mai tinere – înainte de declinul cognitiv este de obicei observat.

„Nu este o simulare intensivă de întrebări. Este mai mult o reflecție personală a stării tale cognitive pentru a determina dacă simți că nu mai ești la fel de ager ca înainte”, a spus ea.

Cu toate acestea, Wing a spus că este important de reținut că aceste experiențe auto-raportate nu echivalează cu un diagnostic și nu confirmă în mod independent că o persoană se confruntă cu un declin cognitiv dincolo de ceea ce apare în procesul normal de îmbătrînire.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mitropolia Română cere ca, pe lîngă clădirea Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, să-i fie transmite încă 17 clădiri din toată țara. Ar trebui făcut acest lucru?