Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Cum să vă protejați ochii dacă petreceți mult timp în fața calculatorului

24 feb. 21:00   Sănătate
1204 0

Cum gadgeturile afectează vederea și dacă este real să păstrezi o privire proaspătă la locul de muncă în fața ecranului albastru, povestește oftalmologul, consultantul medical la Essilor Academy din Rusia, Evghenia Alexandrovna Șekunova, relatează Noi.md.

De ce ochii sînt suprasolicitați?

"Ochii se simt confortabili privind în depărtare - aceasta este starea fiziologică de repaos al sistemului vizual, care a apărut ca urmare a evoluției sale.
Cu toate acestea, smartphone-urile și laptopurile au schimbat situația - astăzi, aproximativ jumătate din timpul de veghe, privirea noastră este concentrată asupra obiectelor situate în apropiere și la o distanță medie. Munca îndelungată la o astfel de distanță fără protecție specială a ochilor poate provoca sindromul oboselii vizuale - spune expertul.

În plus, petrecînd timp în fata ecranelor smartphone-urilor, lumina albastră oferă o încărcătură suplimentară ochilor, dăunează vederii. Aceasta este acea partea luminii vizibile cu cea mai scurtă lungime de undă și cu cea mai mare energie dăunătoare, care provoacă disconfort și deficiențe de vedere.

Simptomele înrăutățirii vederii:

* periodic în fața ochilor apare un văl;


* imaginea se împrăștie sau se dublează, mai ales atunci cînd privim obiecte îndepărtate la sfîrșitul zilei de lucru;

* apare senzația de uscăciune, arsură și roșeață a ochilor;

* dureri de cap frecvente, dureri în arcadele frunții și/sau durere la mișcarea globilor oculari;

* omul obosește repede cu orice sarcină vizuală.

Cum să vă salvați vederea fără a renunța la gadgeturi?

1. Acordați atenție organizării spațiului de lucru:

asigurați-vă că distanța de la ochi pînă la monitor este de cel puțin 35-40 cm;
dacă este posibil, reduceți luminozitatea ecranului

2. Dacă aveți senzația de ochi uscați, utilizați picături de ochi hidratante fără conservanți

Privind ecranul albastru al gadgetului, nu observăm că începem să clipim mai rar. Datorită umezirii insuficiente a suprafeței ochiului, puteți simți arsuri și usturări, ceea ce afectează performanța și calitatea vieții în general. Astăzi, la eliminarea acestor simptome ajută picăturile speciale, care cresc lacrimarea, hidratează mucoasa și redau un aspect confortabil.

3. Nu uitați să faceți pauze

Ochii au nevoie de odihnă și recuperare nu numai noaptea. Pentru a păstra o vedere clară, este foarte important să faceți pauze de la computer sau telefon: ieșiți afară, respirați aer curat. În interior, respectați regula 20/20/20: la fiecare 20 de minute petrecute în fața ecranului, întoarceți-vă privirea, priviți în depărtare timp de 20 de secunde, clipind mai des.

4. Folosiți ochelari cu protecție împotriva radiațiilor albastre

Experții spun că ochelarii pentru protecția împotriva luminii albastre dăunătoare pot fi folosiți tot timpul. Acestea cresc confortul vizual în timpul lucrului cu gadgeturile, reduc riscul de a dezvolta sindromul de oboseală vizuală.

"Chiar dacă respectați toate regulile enumerate mai sus, nu uitați să vizitați un oftalmolog cel puțin o dată pe an. Examinările preventive fac posibilă identificarea tulburărilor vizuale și a patologiilor într-un stadiu incipient și vor ajuta la timp ochii, care se confruntă astăzi cu o încărcătură uriașă", adaugă Evghenia Șekunova.

16
0
1
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?